'Brusselse mis' in Jette in teken van 'gele hesjes'

brusselse mis
© FDR/BRUZZ
| De 'Brusselse mis' in de Sint-Pieterskerk in Jette in 2018.
© FDR/BRUZZ
| De 'Brusselse mis' in de Sint-Pieterskerk in Jette in 2018.

Zondag vindt de vijftiende 'Brusselse mis' plaats in de Sint-Pieterskerk in Jette. Die zal in het teken staan van de 'gele hesjes.' Pastoor Dirk Vannetelbosch: "We willen zoeken naar wat ons bindt, niet wat ons scheidt."

Het is intussen een traditie geworden: de mis in de Sint-Pieterskerk in Jette in het Brussels dialect. Zondag, op Driekoningen, is het tijd voor de vijftiende editie. "Er bestaan missen in het Antwerps en in het Limburgs, maar een Brusselse mis blijft speciaal", zegt pastoor Dirk Vannetelbosch.

"Het Brussels is een soort van bindmiddel tussen de Vlaamse en Franstalige cultuur", gaat hij verder. "We zoeken naar wat ons bindt, in plaats van wat ons scheidt. Er is een drang naar gemeenschap." En de pastoor wil een actuele boodschap meegeven: "Laten zien dat Brussel iets anders is dan wat zich op oudejaarsnacht in Molenbeek heeft afgespeeld."

'Gele hesjes'

Zoals gewoonlijk zal de pastoor een blik op de actualiteit werpen tijdens de mis. "Dit keer zullen we allusie maken op de 'gele hesjes', want binnen onze daklozenwerking dragen de medewerkers witte hesjes", aldus Vannetelbosch.

De opbrengst van de collecte gaat integraal naar de daklozenwerking van vzw Een Hart voor Elkaar. "We hebben al vierduizend euro ingezameld. Dus we zoeken nog duizend euro."

Vrouwen lezen de mis

Tijdens deze vijftiende editie zullen vrouwen alle lezingen doen. Dat klinkt opmerkelijk, maar een bijzondere reden is er daarvoor niet. "Verandering van spijs doet eten", lacht de pastoor, "maar ik blijf de mis leiden."

Vorig jaar lokte de mis vijfhonderd mensen. "Ook nu staan er evenveel stoelen klaar, maar er is plaats genoeg voor iedereen." De afspraak is zondag om 9.45 uur in de Sint-Pieterskerk in Jette.

driekoningen
© Dirk Vannetelbosch via Facebook
| Driekoningen?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?