Brusselse moslims na aanslag in Nieuw-Zeeland: 'Ja, ik ben bang'

El Mouhajirine Moskee in Elsene.© Thijs Roelen

Voor de deur van de El Mouhajirine Moskee in Elsene is de aanslag op een Nieuw-Zeelandse moskee het gesprek van de dag. “Zoiets kan op ieder moment en in ieder land gebeuren.”

Twee gemeenschapswachten staan naast de deur van de El Mouhajirine Moskee in Elsene. De gemeenschapswachten, in hun paarse jassen, bevestigen dat ze daar op vraag van de politie en naar aanleiding van de aanslag op de Nieuw-Zeelandse moskee staan. De politie zelf spreekt van “extra veiligheidsmaatregelen”, maar wil niet zeggen welke dat zijn en of de gemeenschapswachten aan iedere Brusselse moskee staan. “Het liefst zou ik zelf gaan bidden”, zegt een van de wachten bij de El Mouhajirine Moskee. “Maar ja, ik moet werken.”

Om 12.45 uur is de toestroom van bezoekers voor het vrijdagmiddaggebed normaal, verzekert iedereen die we spreken. Er komen vandaag niet meer of minder bezoekers naar de moskee dan anders. De Moslimexecutieve had opgeroepen om samen te bidden voor alle slachtoffers van de aanslag op de Nieuw-Zeelandse moskee. “Maar er is niet echt bij stilgestaan tijdens het gebed”, zegt een 21-jarige moslim, die liever anoniem blijft.

Wachten tot het gebed afgelopen is.
© Thijs Roelen
| Wachten tot het gebed afgelopen is.

Toch is de terreur in Nieuw-Zeeland wel hét gesprek van de dag onder de gelovigen. Alle moslims die we aanspreken, weten meteen waarover we willen praten. Over het algemeen worden we vriendelijk te woord gestaan, alleen de moskee zelf weigert een reactie. De verantwoordelijke verzoekt ons dwingend om het gebouw te verlaten.

‘Ik wist dat zoiets zou gebeuren'

En dus wachten we buiten tot het gebed rond half 2 afgelopen is. Abdelghani Elhandouz is te laat voor het gebed en staat ook te wachten. Hij is aangegrepen door de gebeurtenissen. “Ja, ik ben bang”, zegt hij. “Ik wist dat zoiets zou gebeuren, maar niet waar. Dit kan op ieder moment en in ieder land gebeuren. Er zijn altijd extremisten die een welbepaalde ideologie voeden, maar niets weten over moslims.”

Volgens Elhandouz wordt de islam in de media te eenzijdig belicht, en is de berichtgeving spek naar de bek van extremisten. “Er is nood aan een waarheidsgetrouw debat. Een debat tussen verschillende culturen, dat mensen met uiteenlopende meningen dichter bij elkaar kan brengen.”

'Islam is een geloof van vrede'

Anderen zijn minder angstig. Het gebed is afgelopen en ondanks het advies van de Moslimexecutieve om samenscholingen voor moskeeën te vermijden, blijven verschillende groepjes mannen nog even napraten voor de deur. “Ik heb vandaag gewoon gedaan wat ik altijd doe”, zegt een van hen voordat hij samen met een vriend vertrekt. “Ik ben gewoon naar de moskee gegaan en ik ben ook niet bang. Hier is genoeg beveiliging.”

De moskee stroomt leeg.
© Thijs Roelen
| De moskee stroomt leeg.

De 21-jarige moslim zegt ook geen angst te hebben voor een aanslag. “Maar het kan wel overal gebeuren.” Net als Elhandouz hekelt hij de misverstanden die bestaan over zijn geloof. “Islamofoben hebben de islam niet goed begrepen. Zij denken dat het een geloof is van geweld, maar het is het tegenovergestelde. Islam is een geloof van vrede.”

De moskee is leeg en de meeste moslims die voor de deur stonden zijn verdwenen. Blijven over: de twee gemeenschapswachten. Ze blijven nog tot 16 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?