Brusselse musea leden 20 miljoen euro verlies in 2020

© Museum voor Natuurwetenschappen

De Brusselse musea hebben in 2020 als gevolg van de coronacrisis een economisch verlies van 20 miljoen euro geleden. Dat cijfer maakt koepelorganisatie Brussels Museums vrijdag bekend. De twee lockdowns en bijgevolg de sluitingen van de musea zorgden ervoor dat het aantal bezoekers meer dan halveerde.

De musea moesten in het afgelopen jaar twee keer noodgedwongen de deuren sluiten: van 14 maart tot 18 mei en van 23 oktober tot 1 december. De tentoonstellingen waren daardoor een hele tijd niet te bezichtigen, maar de coronamaatregelen betekenden ook de annulering van heel wat evenementen en de noodzakelijke beperkingen op het aantal mensen per bezoek, zonder de afwezigheid van toeristen uit het buitenland te vergeten.

Het zorgde ervoor dat de Brusselse musea in 2020 slechts 2.100.000 bezoeken telden, en dat is liefst 58 procent minder dan in 2019. Op financieel vlak kregen de musea het daardoor zwaar te verduren en wordt het verlies op 20 miljoen euro geschat. Terwijl er ook heel wat jobs verloren gingen.

"Voor veel mensen die in de sector werken zoals gidsen, culturele bemiddelaars, technici of scenografen speelt een stil sociaal drama zich in real time af, met soms abrupte en gedwongen beƫindigingen van tijdelijke of freelance contracten", benadrukt Brussels Museums.

De koepelorganisatie pleit opnieuw voor echt overleg met de hele culturele sector en hoopt dat er een langetermijnvisie ontwikkeld kan worden. Voor de musea is de alles-of-niets-logica, tussen openen en sluiten, geen aanvaardbaar perspectief. "Onze sector heeft structurele en langdurige financiƫle steun van de overheid nodig", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?