Brusselse openbare diensten betogen

© Didier Lebrun
| Archiefbeeld

De drie grote vakbonden van de openbare diensten in Brussel trekken donderdagmorgen de straat op. “De barema's van onze lonen zijn al tien jaar niet meer gestegen, terwijl dat in de andere gewesten wel zo is.”

Het gemeenschappelijk vakbondsfront diende een stakingsaanzegging in bij de 19 gemeenten, de OCMW’s en de IRIS-ziekenhuizen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Rond 10 uur verzamelen ze aan het Sint-Katelijneplein. Ze trekken vervolgens naar het Koningsplein, vanwaar een kleine delegatie doorgaat naar het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD). Waar ze hun eisen zullen voorleggen.

“We willen hiermee vooral aanklagen dat de barema's van onze lonen al tien jaar geen verhoging hebben gekend, terwijl dat in de andere gewesten wel zo is.” vertelt adjunct-gewestelijk-secretaris van het ACOD Maxime Nys aan BRUZZ. “Daarom verdienen wij hier 10 tot 15 procent minder voor hetzelfde werk als in de andere gewesten.”

Verder zouden er ook steeds minder mensen aan de slag willen gaan voor het Brusselse Gewest, net omdat ze elders meer kunnen verdienen.

De betoging kadert binnen het actieplan van de vakbonden dat reeds sinds september van start ging. Toen gaven ze 10.000 handtekeningen af. In oktober voerden zij actie door piketten op te zetten aan de gemeentegebouwen en ziekenhuizen en vandaag gaan ze betogen.

“Onze acties gaan crescendo en als er ook nu niet op wordt ingegaan, zullen wij onze acties verderzetten. We hebben al een idee voor december, dat ik nog niet kan vertellen, maar het zal crescendo blijven gaan.”, aldus Nys.

Ze hopen vandaag op een opkomst van zo’n 1500 mensen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?