Door de lockdown om het coronavirus in te dijken is de Grote Markt leeg en verlaten. Enkel de politie is aanwezig

| Door de lockdown om het coronavirus in te dijken is de Grote Markt leeg en verlaten. Enkel de politie is aanwezig.

Brusselse politie stuurt Molenbeekse terug

ADD
© BRUZZ
23/03/2020

De Brusselse politie stuurt mensen uit andere gemeenten in sommige gevallen terug. Dat ondervond Molenbekenaar Ineke. "Het is niet de bedoeling om verre verplaatsingen te maken", zegt de politie.

De richtlijnen van de nationale veiligheidsraad zeggen er niets expliciets over en ook corona.brussels vermeldt niet echt een afstandsbeperking voor wandelingen. Toch verbiedt de Brusselse politie mensen om uit hun gemeente naar het centrum af te zakken.

Dat mocht BRUZZ-medewerkster Ineke Le Compte alvast ondervinden. Ze woont in Molenbeek, vlak bij het kanaal. Op deze zonovergoten zondag ondernam ze een wandeling, "een dagelijkse routine". Deze keer naar de Grote Markt, een traject van een luttele 1,7 kilometer.

Maar op de terugweg gooide de interventie van een Brusselse patrouille roet in het eten. Een agent kwam haar vertellen dat ze persona non grata was in Brussel. "Wat doet u hier, als u in Molenbeek woont?," klonk het. "U wordt geacht terug te keren, verplaatsingen horen tot een minimum herleid te worden."

'Blijf in uw buurt'

Een telefoontje naar de Brusselse politie leert dat het niet om een uitzondering gaat. "Verplaatsingen moeten absoluut tot een minimum herleid worden," verduidelijkt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "Als je een frisse neus wil halen, geen probleem, maar dat moet dan liefst in je buurt zijn," zegt ze.

Het beleid herinnert aan de Franse aanpak, waar wandelingen van meer dan twee kilometer deze dagen wel expliciet verboden zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , politiecontrole , coronavirus , quarantaine , Grote Markt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni