EU Berlaymont Israël

| Met de projectie van de Israëlische vlag op het Berlaymontgebouw wil de EU-commissie zijn steun betuigen aan het getroffen Israël

Brusselse politie waakzaam rond Israëlische en joodse instellingen

EC, RV
© BRUZZ - belga
08/10/2023

De Brusselse politiediensten zijn extra waakzaam rond joodse en Israëlische instellingen in Brussel, na de onverwachte aanval van de Palestijnse terroristische organisatie Hamas op Israël, vanuit Gaza. Bij de aanval in Israël kwamen al honderden mensen om het leven. Maandagavond is een steunbetoging voorzien aan de Israëlische ambassade in Ukkel.

Dat meldt de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Aan de joodse en Israëlische instellingen in Brussel zal die de komende dagen vaker patrouilleren, zegt hoofdcommissaris Christophe Servais aan BRUZZ. Uit veiligheidsoverwegingen deelt hij niet mee over welke locaties en hoeveel patrouilles het gaat.

In Le Soir meldt premier Alexander De Croo (Open VLD) alvast dat het dreigingsniveau rond de joodse instellingen, zoals het Joods Museum, voorlopig niet wordt opgeschaald.

Manifestaties

Maandagavond is vanaf kwart na zes een solidariteitsactie voorzien aan de Israëlische ambassade in Ukkel. Die is georganiseerd door het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB). "Die actie is aangevraagd en goedgekeurd door de politie," zegt Christophe Servais.

Het Centraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB), het orgaan dat de Belgische joden vertegenwoordigt, voorziet momenteel geen extra herdenkingen voor de gestorven Israëlische burgers en soldaten. Dat zegt voorzitter Philippe Markiewicz aan Belga. Hij pleit wel voor nieuwe vredesonderhandelingen. "Maar om vrede te sluiten moet je wel met twee zijn", vindt hij. "Hamas wil niet meewerken aan oplossingen en heeft als doel om de Israëlische staat te vernietigen. (...) Er worden al jaren geen stappen richting vrede meer gezet, maar het gedrag van Hamas vandaag is een totale afwezigheid van respect voor het menselijke leven."

Voorlopig kwam er geen aanvraag voor een tegenbetoging van Palestijnse Brusselaars.

Zaterdagmiddag vond wel een kleine actie plaats van vijftien mensen met Palestijnse vlaggen aan de Beurs. "Zij hadden die actie niet aangevraagd en zijn dus beboet," zegt Servais. "We hebben de vlaggen in beslag genomen."

Vlaggen

Op verschillende plaatsen in Brussel zijn intussen Israëlische vlaggen te zien. Op het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie wordt de vlag geprojecteerd met licht. "Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen, vandaag en de dagen die komen. De EU staat aan de kant van Israël," tweette commissievoorzitter Ursula Vonder Leyen daarover zaterdagavond op X (vroeger Twitter). "Terroristen van Hamas hebben het hart van Israël geraakt, waarbij onschuldige vrouwen en kinderen zijn gevangen genomen en gedood. Dit geweld is noch een politieke oplossing, noch een daad van moed. Het is puur terrorisme."

Ook aan het Europees parlement op het Luxemburgplein hangt de Israëlische vlag uit, zo toonde parlementsvoorzitter Roberta Metsola. "Solidariteit met Israël," zegt ze op X.

Het Europees parlement betuigt zijn steun aan Israël

| Ook aan het Europees parlement wappert de Israëlische vlag.

Israëlische vlag aan Europese commissie

| Aan het Berlaymontgebouw wappert de Israëlische vlag na de aanslagen van Hamas vanuit Gaza op 7 oktober waarbij honderden mensen het leven lieten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni