© Jef Van de Veire - BRUZZ

Als gevolg van de golf aan schandalen binnen Brusselse vzw’s, wil N-VA het Vlaams decreet Deugdelijk Bestuur kopiëren naar Brussel. De partij dient volgende week een voorstel van ordonnantie in, met onder meer de vraag naar onafhankelijke bestuurders in raden van bestuur en beperking van verloning van bestuursleden. “De Brusselse publieke sector moet aan een infuus van ethiek en transparantie”, aldus de fractie. Ook Groen plant wetgevend initiatief voor meer transparantie.

Het voorstel van N-VA volgt in de nasleep van de verhalen over hoge vergoedingen van bestuurders bij onder meer Samusocial, de Brusselse Keukens en de Brusselse ziekenhuizen. “Het is duidelijk dat er in Brussel dringend nood is aan regels op vlak van integriteit en toezicht ten aanzien van publieke en semi-publieke entiteiten”, zegt parlementslid Liesbeth Dhaene (NV-A).

In Vlaanderen bestaat er al een decreet Deugdelijk Bestuur, en het is daarop dat de Brusselse N-VA zich baseert. Kernpunten van het plan zijn onafhankelijke bestuurders in raden van bestuur, een deontologische code, transparantie én beperking van verloning van personeelsleden en leden raad van bestuur.

Ook Groen plant wetgevende initiatieven rond transparantie. “Het draagvlak is groot, want de bevolking heeft er echt genoeg van. Ook andere partijen beseffen dat”, zegt Arnaud Verstraete (Groen). “We willen nog voor de zomer concrete ordonnanties ter stemming voorleggen.”

Verstraete is tevreden dat er meer en meer schandalen aan het licht komen. “De onthullingen van de voorbije dagen maken duidelijk dat alle traditionele politieke families, gaande van socialisten tot liberalen en christendemocraten) zichzelf bediend hebben. Het is goed dat alles nu aan het licht komt.”

Het is echter de vraag wat de gevolgen van de nieuwe schandalen zullen zijn. Zou de onderzoekscommissie naar Samusocial zich ook kunnen buigen over de schandalen binnen andere vzw’s, of moeten er nog onderzoekscommissies volgen? “Een onderzoekscommissie is geen heilige oplossing”, nuanceert Verstraete. “Die dient enkel om de waarheid aan het licht te brengen. Om echt tot een oplossing te komen hebben we strenge regels nodig, die bovendien ook nageleefd moeten worden.”

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni