Brusselse regering bestelt 3 miljoen mondmaskers

© PhotoNews
| Het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer wordt verplicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Brusselse regering beslist dinsdag welke leverancier(s) de stoffen mondmaskers voor het Gewest zullen leveren. De bestelling zal 3 miljoen mondmaskers omvatten, drie keer zoveel dan aanvankelijk voorzien. "We voorzien er twee per inwoner", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Het dragen van beschermende mondmaskers zijn een belangrijk onderdeel in de federale exitstrategie. Waar je de sociale afstand niet kan garanderen zijn mondmaskers aanbevolen, op het openbaar vervoer en binnenkort op school zijn ze verplicht. De gemeenten schoten vrij snel in actie om de bevolking te bevoorraden, maar ook de Brusselse regering sprong intussen op de kar.

De termijn van de openbare aanbesteding liep maandag af en de bestelling zal dinsdag nog geplaatst worden, zegt minister-president Vervoort in de commissie Binnenlandse Zaken. Aanvankelijk voorzag de Brusselse regering er ruim één miljoen, maar dat aantal wordt verdrievoudigd naar drie miljoen.

Twee per Brusselaar

"We voorzien er twee per Brusselaar, een voorraad voor ons personeel en een extra buffer. De mondmaskers dienen om elkaar te beschermen", aldus Vervoort. De maskers zullen in drie verschillende formaten beschikbaar zijn. "We bestuderen de offertes en bepalen of we de aankoop spreiden of bij één leverancier plaatsen. Die knoop hakken we vandaag door."

Wanneer de mondmaskers geleverd zullen zijn, kon Vervoort niet zeggen. Dat hangt onder meer af van de productiecapaciteit van de gekozen leverancier. De verdeling zal gebeuren via de gemeenten. De mondmaskers zijn compatibel met de filters die worden geleverd door de federale overheid, laat Vervoort nog weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?