Brusselse regering verwerpt studie bredere Ring

© FIK
De Brusselse regering keurt de MER-studie die Vlaanderen liet uitvoeren over de uitbreiding van de Ring af. Er zitten fouten in de studie, concludeert de regering in een advies. Ze vraagt ook dat de alternatieven voor een uitbreiding beter bestudeerd worden. Brussels minister Brigitte Grouwels wil zich "constructief blijven opstellen".

"De Brusselse regering kan de MER-studie in zijn huidige vorm niet goedkeuren," zo staat te lezen in het advies van de Brusselse regering, dat brusselnieuws.be kon inkijken. De Vlaamse milieueffectenstudie schoof een dubbeldeksvariant van de Ring als beste optie naar voor.

De Brusselse regering plaatst grote vraagtekens bij de methode van de MER-studie. "Het rapport vertoont mankementen, soms zelfs fouten," zegt Brussels minister-president Charles Picqué (PS) in Le Soir.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) treedt hem daarin bij. "Sommige van de onderzochte opties, zoals een tunnel onder Brussel, zijn niet realistisch," zegt hij aan brusselnieuws.be. "Zo houdt men de mensen voor also er alternatieven zijn onderzocht, terwijl dat niet het geval is. In de studie lijkt het ook alsof de Vlaamse regering al maatregelen als een kilometerheffing heeft getroffen terwijl dat niet het geval is. Wij willen nu dat objectief onderzocht wordt wat een verbreding, want dat is het eigenlijk plan, effectief betekent voor Brussel."

'Alternatieven onderzoeken'
Op het kabinet van minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) nuanceert men het negatieve advies. "Wij vragen aan Vlaanderen vooral om de alternatieven beter te onderzoeken, zoals een kilometerheffing en de plannen van De Lijn voor de trams naar de Rand," zegt haar woordvoerder Philippe Vanstapel. Grouwels benadrukt dat ze "constructief met de Vlaamse overheid wil blijven overleggen". Ze hoopt dat de partners in de Brusselse regering "zich eveneens constructief blijven opstellen".

De regering zit in een moeilijke positie over de Ring. Langs Franstalige kant is er veel tegenstand tegen het project. Zo liet minister-president Picqué al verstaan geen voorstander te zijn van meer Ring. Vanuit de Vlaamse regering is men dan weer voor een uitbreiding als oplossing voor de mobiliteitsproblemen rond de hoofdstad. Lastig voor de Vlaamse excellenties in de Brusselse regering, die daardoor tussen twee vuren zitten. Zo heeft minister Grouwels met Kris Peeters een partijgenoot aan het hoofd van de Vlaamse regering. Brussel slaat daarom de deur nog niet dicht, ze vraagt verder overleg met Vlaanderen over de plannen.

Het advies van de Brusselse regering is niet bindend.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?