| Een slechtvalkkuiken.

Brusselse slechtvalk vindt liefde in Amsterdam

SG
© BRUZZ
07/03/2020

Een koppel slechtvalken nestelde zich afgelopen maand in de klokkentoren van het Rijksmuseum in Amsterdam. Onderzoek wijst uit dat het vrouwtje afkomstig is uit Brussel en het mannetje uit Amsterdam. Dat weet De Standaard.

Het was even schrikken bij de directie van het Rijksmuseum toen ze van vogelspotters het nieuws te horen kregen dat een koppel slechtvalken regelmatig naar de klokkentoren aan de voorzijde van het gebouw vloog: het paar bouwde een nest op een wel heel iconisch plekje in Amsterdam.

“We zijn natuurlijk geen volière, maar toch was iedereen hier meteen enthousiast,” vertelt Igor Santhagens, projectleider van het Rijksmuseum, aan Het Parool. “We hebben ons snel verdiept in de slechtvalk. Ze vangen veel duiven en dat kan hier geen kwaad. Een nadeel is dat ze hun prooi op het dak uit elkaar scheuren en het afval naar beneden gooien. Er zal dus wat vaker moeten worden schoongemaakt.”

Een week na de melding is het gebouw uitgerust met twee nestkasten, zodat de vogels een luxekeuze hebben.

"We weten van de informatie op de ringen dat het mannetje uit Amsterdam komt en het vrouwtje uit Brussel", zegt voormalig stadsecoloog Martin Melchers ook nog aan Het Parool.

En ook aan voedsel hebben de vogels alvast geen gebrek. In de Amsterdamse binnenstad krioelt het van de duiven, maar ook spreeuwen, kauwtjes en halsbandparkieten zijn voor de slechtvalk een echte lekkernij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , slechtvalk , slechtvalken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni