| Het apparaatje meet of de luchtkwaliteit in kantoren en scholen gezond is (archiefbeeld).

Brusselse start-up komt met CO2-meter voor binnenshuis

JP
© BRUZZ
05/09/2020

Kantoren met de weinig frisse lucht of teveel stof kunnen voor slechtere concentratie zorgen. Vanaf nu heeft de Brusselse start-up CO2-tutor daar een oplossing voor. Een op het internet aangesloten apparaatje meet de verschillende waarden in de lucht om die gezonder te maken.

Oprichters achter de start-up zijn Daria Scherbak en Jamie Goegebeur. Ze ontmoetten elkaar op de VDAB-opleiding INTEC in Brussel. Via een hackaton van de opleiding Internet of Things ontstond het idee om een apparaat te ontwerpen dat de luchtkwaliteit meet. Soortgelijke dingen bestonden al voor de schoolpoortomgeving, maar nog niet voor de binnenlucht.

"Er is meer mis met de binnenlucht dan we zelf vaak beseffen," zegt Goegebeur. Het apparaatje, gedoopt 'CO2-tutor' meet verschillende dingen: organische stoffen (zoals schoonmaakproducten of verfstoffen), CO2, temperatuur en vochtigheid en fijnstofdeeltjes PM2,5.

Sommige stoffen hebben invloed op de concentratie, of je wordt er moe van of krijgt er hoofdpijn van. "Het probleem is al langer bekend, maar wordt nu groter omdat we steeds meer gaan isoleren, maar vergeten te ventileren," zegt Goegebeur.

Het apparaatje meet de verschillende waarden live waardoor men er iets aan kan veranderen. Soms volstaat het bij een te hoog CO2-gehalte om simpelweg het raam open te zetten. De CO2-tutor is verbonden met de wifi met een online dashboard dat je kunt bekijken op een gsm. Elke seconde wordt een meting verstuurd. Op het dashboard is ook een historische grafiek te zien met de gegevens van bijvoorbeeld de afgelopen dag of maand.

Kinderversie

Er is ook een kinderversie van het apparaat beschikbaar. Daarmee trekken Goegebeur en Shcherbak dit najaar drie keer naar scholen voor een educatief project. Kinderen leren aan de hand van het apparaatje om te programmeren. Het project moet hun interesse in STEM-opleidingen (science, technology, engineering, and mathematics) prikkelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni