Brusselse studenten willen zondag protesteren tegen vonnis in zaak-Sanda Dia

photonews_10884473-021.jpg
© Photonews
| Archiefbeeld van een wake voor de overleden student Sanda Dia.
© Photonews
| Archiefbeeld van een wake voor de overleden student Sanda Dia.

Studenten van de Brusselse universiteiten ULB en VUB willen volgende zondag, om 13 uur, manifesteren voor het Justitiepaleis in Brussel om het verdict in de zaak-Sanda Dia aan te klagen. Ze vinden de straffen te licht, zo blijkt maandag uit een persbericht.

Student Sanda Dia stierf in 2018 bij een uit de hand gelopen doop. Afgelopen vrijdag veroordeelde het hof van beroep in Antwerpen de 18 beklaagden, leden van de studentenclub Reuzegom aan de KU Leuven, tot werkstraffen van 200 tot 300 uur en 400 euro boete. Ze werden schuldig bevonden aan onopzettelijke doding, onterende behandeling en inbreuken op de dierenwelzijnswet, maar zijn wel vrijgesproken voor het toedienen van schadelijke stoffen en schuldig verzuim.

"We rouwen tegelijkertijd om Sanda Dia en om ons rechtsysteem. Onrecht is niet onvermijdelijk en we moeten ons uitspreken", zeggen de organisatoren van de betoging. Ze willen daarnaast ook "strijden tegen het racisme en tegen de beruchte privileges die niet alle burgers gelijk lijken te behandelen."

Zaterdag werd al een gelijkaardige protestactie gehouden in Antwerpen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?