© BRUZZ

Brusselse testcentra klaar voor grotere toestroom

Sarah Van Genechten
11/10/2020

De afgelopen weken openden drie nieuwe testcentra de deuren, maar een grote toestroom bleef uit, ondanks de grote vraag naar meer testcapaciteit in Brussel. “Het is nieuw en mensen moeten de weg nog vinden”, zegt hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven.

Enkele weken geleden was het nog een aartsmoeilijke opdracht om je in Brussel te laten testen op het coronavirus. Zelfs met een voorschrift stond je soms uren in de rij. Zo was er de getuigenis van Sarah Van Riel. Haar man en zoontje hadden zelfs met een doktersvoorschrift grote moeite om zich te laten testen. Ellenlange wachtrijen zorgden voor hallucinante taferelen aan testcentra. En heel veel frustratie bij wie zich moet laten testen.

Bevoegd minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) beloofde vier nieuwe testcentra. De gemiddelde testcapaciteit per dag moest zo op termijn stijgen naar 9.000 testen per dag in heel Brussel.

Ruimte voor uitbreiding

Intussen zijn drie van die nieuwe testcentra er. Testcentrum Pacheco vlakbij de Kruidtuin opende als eerste de deuren op 21 september. Het testdorp Merode in Etterbeek volgde op 2 oktober. Op 5 oktober opende Testcentrum Albert in Vorst. In Laken, Schaarbeek, Anderlecht en Molenbeek zijn nog testcentra in aankomst.

Elk centrum kan dagelijks ongeveer 500 mensen testen. “En dat zal zelfs meer worden, er is ruimte voorzien voor uitbreiding”, zegt hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven. “Het is de bedoeling dat we evolueren richting 1000 testen per testcentrum per dag.”

20201110 corona testdorp testcentrum Merode coronatest
© BRUZZ | Een coronatest wordt afgenomen in testdorp Merode, dat op 2 oktober de deuren opende.

Griepseizoen in aantocht

Dat bevestigt ook verantwoordelijke voor het testcentrum Merode Karen van Rengen. "Het is een rustige eerste week geweest, er kunnen nog meer mensen langskomen", vertelt ze. "We zijn begonnen met een tweehondertal testen per dag, nu evolueren we richting de 500 per dag. Volgende week willen we de testcapaciteit opvoeren door bijkomende testboxen te openen."

De testcapaciteit opvoeren is volgens van Rengen nodig, zeker met het griepseizoen in aantocht. "We worden in snelheid gegrepen door het aantal besmettingen", zegt van Rengen. Zowel Inge Neven als Karen van Rengen maken zich sterk dat de doelstelling van 9.000 testen per dag in heel Brussel tijdig behaald zal worden.

Testen in openlucht

Van Rengen leidt ons rond door testcentrum Merode. Het eenrichtingsverkeer doorheen de verschillende tenten verloopt vlot. Een herfstbriesje waait door de korte wachtrij. "Mensen zijn hier gemiddeld een tiental minuten. Ze komen binnen, de inschrijving duurt ongeveer anderhalve minuut. Ze schuiven aan, en als er een testbox vrij is, kunnen ze zich laten testen", legt van Rengen uit. Het is een heel rustige ervaring. Dat mensen kunnen wachten in de buitenlucht, is een extra plus."

Dat het testen vlot verloopt, heeft te maken met het feit dat mensen vooraf online een tijdsslot moeten reserveren. Alleen wie een corona test prescription code heeft, kan dat doen. Zo'n code krijg je bijvoorbeeld wanneer je terugkeert uit een rode zone, of wanneer je een hoog-risico contact gehad hebt. Ook huisartsen kunnen mensen zo'n code bezorgen.

Bekijk de fotogalerij om te zien hoe een bezoek aan testdorp Merode verloopt en lees verder onder de foto's.

Ziekenhuizen ontlasten

De bedoeling van de nieuwe testcentra is om de ziekenhuizen te ontlasten. “Nu laten asymptomatische, niet-zieke mensen zich nog vaak testen in een ziekenhuis. Maar we willen de ziekenhuizen voorbehouden voor de zieke mensen", aldus Inge Neven. De testcentra zijn dus vooral bedoeld voor mensen zonder symptomen.

Wie een afspraak wil maken in een van de testcentra, kan terecht op brussels.testcovid.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni