Het Covid-19 testcentrum op Brussels Airport

Nieuwe testcentra op komst in Brussel

© BRUZZ - Belga
15/09/2020

Er komt dan toch een testdorp in Brussel. Dat zegt Inge Neven, het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Volgens Brussels minister bevoegd voor Gezondheid Alain Maron gaat het om vier nieuwe testcentra in totaal. Daarmee moet de gemiddelde testcapaciteit per dag op termijn stijgen naar 9.000 tests.

Wie in Brussel een coronatest wil afleggen, moet soms geduld hebben. Dat de testcapaciteit omhoog moet, beseft ook Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "We zijn aan het kijken om de testcapaciteit op te drijven: denk aan langere openingsuren en zelfs testmogelijkheid in het weekend", zegt Neven aan De Standaard.

En er komt ook een testdorp naar Antwerps voorbeeld. Daarover had Neven overleg met het Middelheimziekenhuis, de initiatiefnemer van het Antwerpse testdorp. "We zijn werk aan het maken van een testdorp", bevestigt Nancy Ngoma, de woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "Dat testdorp moet binnenkort al opengaan." Wanneer het testdorp precies opengaat, is nog niet duidelijk.

"De voorbereidingen zijn volop bezig", aldus Neven. "De bedoeling is dat we het testen beter kunnen organiseren en de schaal kunnen aanpassen, om meer te testen - vooral de asymptomatische gevallen - wanneer dat nodig is."

Vier testcentra

Volgens Brussels minister Alain Maron (Ecolo) zal het om vier nieuwe testcentra gaan. "De exacte locaties kan ik nog niet meegeven, maar we werken bijvoorbeeld al een tijdje aan het vinden van een locatie dichtbij het station Brussel-Zuid. Ook de exacte timing is nog onduidelijk. We willen niet op de zaken vooruit lopen, maar we werken er hard aan", vertelt minister Maron.

Dankzij de opening van de nieuwe testcentra kan het aantal testen in Brussel in een eerste fase stijgen naar een gemiddelde van 5.000 per dag en later zelfs naar 9.000. Dat ligt in lijn met de federale capaciteit die naar 90.000 tests per dag voor België moet stijgen, meldt Maron nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronatest , coronatestcentra

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni