Brusselse vrouwen leggen werk neer op 8 maart

ADH, CGG
© BRUZZ
07/03/2019
Updated: 07/03/2019 18.22u

Op vrijdag vindt de eerste nationale vrouwenstaking in België plaats, niet toevallig op de Internationale Vrouwendag. In Brussel wordt er in verschillende sectoren gestaakt, waaronder ziekenhuizen en gemeentebesturen. Ook vindt een betoging plaats om de actie te steunen.

Met de slogan “Als vrouwen stoppen, stopt de wereld” willen ze zo veel mogelijk volk warm maken om op vrijdag op straat te komen. “We roepen op tot een staking van betaald werk, onbetaald werk (zorg), studies en consumptie om gelijke rechten te eisen in alle domeinen en het vaak onzichtbaar of ondergewaardeerd werk van vrouwen zichtbaar te maken,” zegt Frédériqué van Collecti.e.f 8 Maars. De groep legt in de video bij dit artikel nog verder zijn drijfveren uit.

Voor de vrouwen die niet de hele dag het werk kunnen neerleggen, is er een alternatief voorzien. Het collectief hoopt dat zoveel mogelijk vrouwen op een symbolische manier de actie steunen. Dit kan met een paars kledingstuk, een affiche, maar vooral door om 14 uur zo veel mogelijk lawaai te maken.

Om 17.30 uur zal er ook een betoging zijn, die van Brussel-Centraal naar het Luxemburgplein trekt.

Affiche vrouwenstaking
© Collecti.e.f 8 maars | overal in Brussel werden affiches opgehangen om vrouwen op te roepen tot staken.

Ook de mannen worden gesensibiliseerd volgens Naima van de vakbond Setca, de Franstalige socialistische bond van bedienden, technici en kaderleden. “Wij zullen ook mannelijke werknemers betrekken in onze actie,” zegt ze. "Zij moeten de ernst van de zaak inzien. Ze worden ook gevraagd om geen producten te kopen die geproduceerd of verkocht worden in vrouwonvriendelijke omstandigheden."

De genderongelijkheid is volgens het collectief vooral een probleem in openbare sectoren zoals ziekenhuizen en gemeentebesturen. Personeelsleden daar hebben gehoor gegeven aan de actie van Collecti.e.f 8 Maars. Zij zullen ofwel hun eigen vooropgestelde planning volgen of het collectief vervoegen die de hele dag het plein aan het Centraal Station zal innemen.

Ziekenhuizen

In het Sint-Pietersziekenhuis en het Universitair Ziekenhuis Brugmann kun je een minimale dienstverlening verwachten. Beide openbare ziekenhuizen hebben een bijeenkomst gepland aan de ingang, waar een aantal mensen hun stem gaan laten horen.

Ook in de Brusselse privéziekenhuizen wordt opgeroepen tot staken, op een creatieve manier. Een caravan gaat op initiatief van Setca rondrijden door Brussel van 9 uur tot 15.30 uur en gaat zo langs verschillende privéziekenhuizen. Daarna nemen de stakers in de caravn deel aan de activiteiten van het collectief.

Universiteiten

Ook de VUB schenkt aandacht aan de actie. Zij zullen waarschijnlijk ook een stakingspost opzetten aan de ingang van de campus. Vanaf 15 uur gaan ze een walk-out doen om iedereen die ze tegenkomen te sensibiliseren.

Onderzoekers en studenten willen aantonen dat ook bij de VUB de strijd tegen seksisme en discriminatie nog lang niet gestreden is. Later zullen ze de betoging van Collecti.e.f 8 Maars vervoegen. Ook Franstalige tegenhanger ULB heeft een gelijkaardig programma.

Gemeenten

De gemeente Brussel laat op haar website weten dat de vrouwenstaking gevolgen zal hebben bij haar diensten. Ze waarschuwt voor een verstoorde dienstverlening. Het is niet de enige gemeente waar de vrouwen niet aan het werk zullen gaan.

Onder meer in de gemeentehuizen van Sint-Gillis en Schaarbeek zullen de vrouwen de actie steunen door dertig minuten het werk neer te leggen. In Sint-Joost-Ten-Node wordt enkel in de ochtend hinder verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, 8 maars, internationale vrouwendag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie