| De duplexwoning in Schaarbeek.

Brusselse vzw vormt drie MIVB-gebouwen om tot sociale woningen

12/10/2023

De Brusselse organisatie Renovassistance zal drie gebouwen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB omvormen tot sociale woningen. Bij een bezoek aan de drie panden donderdag waren MIVB-CEO Brieuc de Meeûs en de burgemeesters van Schaarbeek en Etterbeek, Cécile Jodogne (DéFI) en Vincent De Wolf (MR), aanwezig.

Vzw Renovassistance renoveert leegstaande gebouwen om er degelijke woningen van te maken die tegen een lage huurprijs worden aangeboden aan gezinnen. De organisatie werd in 1988 opgericht met het idee om het probleem van de stijgende armoede in Brussel te koppelen aan de wildgroei van leegstaande gebouwen in de hoofdstad. Via de renovatie van deze leegstaande of oude panden wil men "een springplank zijn voor gezinnen naar een nieuw economisch en sociaal leven", stelt de organisatie.

De MIVB contacteerde Renovassistance voor de renovatie van drie oudere panden, die in de toekomst dienst moeten doen als sociale woning. Het gaat over een pand in Vorst, een huis in Etterbeek, en een gebouw in Schaarbeek. MIVB sloot voor de realisatie van het project een overeenkomst met de vzw en met het sociaal verhuurkantoor Logement Pour Tous. In de toekomstige sociale woningen zijn elektrische onderstations geïnstalleerd, een installatie in het hoogspanningsnet dat de MIVB gebruikt voor de dagelijkse werking van het vervoersnet.

Maatschappelijke rol MIVB

Voor het overige kon de vervoersmaatschappij de woningen niet gebruiken. Daarom kende de openbaarvervoermaatschappij een zakelijk recht en erfpacht van vijftig jaar toe aan de twee partners. Het huis in Vorst wordt verbouwd tot een gezinswoning met drie slaapkamers, het huis in Schaarbeek tot een eenkamerappartement en een tweekamerappartement. Het huis in Etterbeek wordt omgevormd tot een duplex met drie slaapkamers, een tweekamerappartement en een eenkamerappartement.

"Via deze samenwerking draagt de MIVB op haar manier bij tot de uitbreiding van het socialewoningenbestand in Brussel", stelt CEO de Meeûs. "De MIVB werkt ook dagelijks samen met vele actoren uit de armoede- en gezondheidssector om de mensen in nood die men aantreft op haar net, te helpen en door te verwijzen naar opvang- en huisvestingstructuren."

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is tevreden over de maatschappelijke rol die de vervoersmaatschappij opneemt. "De opdracht van de MIVB is veel ruimer dan het aanbieden van openbaar vervoer in de hoofdstad. Ze speelt ook een maatschappelijke rol in het Brusselse gewest, waar door de gezondheids- en energiecrisissen van de voorbije jaren steeds meer mensen in precaire levensomstandigheden zijn beland", aldus Van den Brandt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, MIVB, sociale wonigen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni