Carrefour alcohol sterke drank supermarkt alcoholisme
© PhotoNews | In Brussel drinkt 32 procent te veel. Dat ligt een pak hoger dan werknemers uit Vlaanderen en Wallonië, waar dat in beide gevallen rond de 22 procent ligt.

Brusselse werknemers drinken meer dan Vlaamse of Waalse

FC
© BRUZZ
19/12/2018

Een op de vier werknemers drinkt meer dan de richtlijn van tien glazen per week. Opmerkelijk is dat je het hoogste risico loopt wanneer je een man bent van onder vijftig die in Brussel woont.

Dat blijkt een onderzoek van Securex, dat 1.552 werknemers vroeg naar alcoholgebruik. Hieruit blijkt dat er het aantal werknemers dat boven het aanbevolen aantal glazen per week zit, steeg van 13,8 procent naar 22,2 procent.

De exacte reden voor deze stijging is niet helemaal duidelijk, al zou het te maken hebben met toenemende stress op het werk.

Uit het onderzoek kwamen drie risicogroepen naar boven. Zo heb je bijna drie maal zoveel kans om te veel drinken wanneer je man bent. Ook mensen onder de vijftig drinken duidelijk meer - 39 procent zit daar boven de aanbevolen hoeveelheid. De derde risicogroep zijn Brusselaars.

Meer ambtenaren

In Brussel drinkt 32 procent te veel. Dat ligt een pak hoger dan werknemers uit Vlaanderen en Wallonië, waar dat in beide gevallen rond de 22 procent ligt.

Waarom dat zo is, weet Heidi Verlinden van Securex niet meteen. “Het komt voor ons eigenlijk als een verrassing aangezien in eerdere studies rond geluk en stress er geen verschil tussen Brussel en de rest van België te merken is.”

De reden ligt waarschijnlijk in verschillende kleine factoren. “Zo zijn er meer ambtenaren in Brussel en die drinken traditioneel meer. Brussel zou als grote stad ook een groter eenzaamheidsgevoel kunnen creëren,” vult Verlinden aan.

Pintelieren

Mensen drinken echter niet enkel uit negatieve overwegingen. “In Brussel zijn er meer grote bedrijven en hun werknemers gaan al eens regelmatig op zakendiner. Ook zijn er veel meer mogelijkheden om ’s avonds met vrienden op café te gaan.”

Danny Pang van SOS Nuchterheid Brussel voelt op het terrein echter weinig verschil tussen Brussel en elders in Vlaanderen. “Ik heb altijd mijn twijfels bij zo’n onderzoek. Maar ik ga wel akkoord met stress en onze drankcultuur als belangrijke factoren. Overal wanneer er iets te doen is, wordt er alcohol geserveerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, alcohol

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie