Brusselse ziekenhuizen blijven 25 procent intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten

De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette
© Peter Dhondt-BRUZZ
| De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette
© Peter Dhondt-BRUZZ
| De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette

Het UZ Gent kondigde vrijdag aan niet langer 25 procent van de bedden op intensieve zorg vrij te houden voor coronapatiënten. Uit een rondvraag blijkt dat de Brusselse ziekenhuizen het piekplan ‘fase 1A’ van de overheid wel nog zullen volgen. “Iedereen die zich aanbiedt, wordt geholpen. Punt.”

De ziekenhuizen moeten op dit moment 25 procent van hun bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten. Zo staat het genoteerd in het piekplan ‘fase 1A’ van de overheid. Maar het UZ Gent gaat niet langer in op die vraag. “Die bedden zijn er niet,” klinkt het in het Nieuwsblad. “Dat idee is onverkoopbaar. De patiënten met covid voortrekken, is een fout signaal. Het is niet aangewezen bedden vrij te houden als we dat ook niet doen voor mensen met een hartaanval of kanker.”

Uit een rondvraag van BRUZZ blijkt evenwel dat de Brusselse ziekenhuizen de richtlijnen van de overheid wel nog zullen blijven volgen. “Kliniek Sint-Jan biedt zorg aan alle patiënten en doet wat de overheid vraagt,” klinkt het bij monde van woordvoerder Elke Colpaert. “Momenteel hebben we tien covidpatiënten in ons hospitaal.”

Eenzelfde geluid horen we bij de Irisziekenhuizen Zuid en bij de Europa Ziekenhuizen. “Wij volgen de richtlijnen van de overheid en behouden een deel van de bedden voor covidpatiënten.”

Geen lege bedden

Ook dokter Benoît Debande, algemeen en financieel directeur van Chirec, geeft aan de regels te volgen. “We hebben niet echt een keuze,” geeft hij toe. “Niet enkel op intensieve zorg worden er bedden voor covidpatiënten gereserveerd, ook op de gewone afdelingen. Het stoort me dat veel niet-dringende ingrepen uitgesteld moeten worden. Ook bij een kankerbehandeling zijn twee weken veel waard.”

“Tijdens de eerste en tweede golf ging ik volledig akkoord met de maatregelen,” vervolgt hij. “Maar vandaag weten we dat vaccinatie effectief is. Als ik de keuze heb om gevaccineerd te worden, kan ik dan eisen dat er voor mij bedden worden gereserveerd? Er zijn altijd gevolgen aan bepaalde keuzes.”

Directeur van het UZ Brussel Marc Noppen zegt het concept ‘voorrang’ in deze niet te begrijpen. “Wij volgen inderdaad de regels, maar de bedden die gereserveerd zijn voor covidpatiënten liggen vol. Onze plannen om op te schalen liggen klaar indien nodig. We bekijken de situatie van dag tot dag. Maar het is niet zo dat we bedden leeg houden, dat kunnen we ons niet permitteren. Iedereen die zich aanbiedt, wordt geholpen. Punt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?