Brusselse ziekenhuizen niet klaar voor niet-dringende consultaties op 4 mei

Brusselse ziekenhuizen, zoals het Sint-Pietersziekenhuis, bereiden zich voor op het pieken van het coronavirus.  De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2 Brusselse ziekenhuizen, zoals het Sint-Pietersziekenhuis, bereiden zich voor op het pieken van het coronavirus.  De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2
© PhotoNews
| Brusselse ziekenhuizen, zoals het Sint-Pietersziekenhuis, bereiden zich voor op het pieken van het coronavirus. De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2.
© PhotoNews
| Brusselse ziekenhuizen, zoals het Sint-Pietersziekenhuis, bereiden zich voor op het pieken van het coronavirus. De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2.

Vanaf maandag 4 mei zijn niet-dringende consultaties in ziekenhuizen in principe weer toegestaan. Toch vinden verschillende Brusselse ziekenhuizen dat nog te vroeg is. "Veiligheid primeert," klinkt het. "Op 4 mei kunnen wij die niet garanderen."

Momenteel zijn nog steeds alleen dringende consultaties en operaties in ziekenhuizen toegestaan, maar vanaf 4 mei komt er een uitbreiding van de toegang tot de algemene en gespecialiseerde zorg. Concreet betekent het dat niet-dringende consultaties vanaf dan geleidelijk weer toegelaten moeten zijn. Dat staat in het exitplan van de Federale overheid, maar verschillende Brusselse ziekenhuizen vinden dat te vroeg.

"Voor ons wordt het onmogelijk om vanaf maandag opnieuw niet-dringende consultaties te organiseren. Dat zal voor ten vroegste 11 mei zijn." Dat zegt Gina Volkaert, woordvoerster van het UZ Brussel. "Er liggen hier momenteel nog 88 covid-19 patiƫnten. We stellen alles in het werk om de niet-dringende consultaties zo snel mogelijk op een veilige manier mogelijk te maken," zegt ze.

Mogen maar niet moeten

Hetzelfde geldt bij het Sint-Pietersziekenhuis in de Marollen. "De druk ligt nog te hoog. We zullen pas niet-dringende consultaties hervatten als dat op een veilige manier kan," benadrukt Nathalie Schaar, communicatieverantwoordelijke van het ziekenhuis.

"Die datum van 4 mei betekent niet dat op die dag alle ziekenhuizen plots alle consultaties moeten garanderen. Het betekent wel dat het vanaf die dag weer mag," aldus Schaar. "Maar of het dan ook overal veilig kan is een andere vraag."

Vanuit de twee vestigingen van de Europa Ziekenhuizen in Brussel, Sint-Elizabeth in Ukkel en Sint-Michiel in Etterbeek klinkt dezelfde boodschap: "Experten zijn momenteel aan het vergaderen om te bepalen welke strategie het meest geschikt is om de consultaties veilig te laten gebeuren, maar 4 mei is in elk geval te vroeg," zegt woordvoerder Jennyfer Doria.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?