1775 Daklozen Bruss'Help Francois Bertrand 13

| De opvang in hotels is laagdrempelig en zorgt dat mensen met uiteenlopende profielen opgevangen kunnen worden.

Bruss'help vraagt meer steun voor daklozenopvang in hotels

© Belga
19/10/2022

De opvang van dak- en thuislozen in hotels heeft positieve effecten en betekent een meerwaarde voor hun inschakeling. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Bruss'help, de organisatie die de noodopvang- en inschakelingsvoorzieningen voor dak- en thuislozen in het Brussels gewest coördineert.

De hotels in Brussel werden tijdens de coronacrisis noodgedwongen omgevormd tot noodopvang. In mei 2020 waren er maar liefst 950 plaatsen voor daklozen in de hotels. Dat aantal is sindsdien fors afgenomen naar 182 plaatsen in december 2021, tot 68 plaatsen vandaag. Bruss'help stelt in haar rapport vast dat de hotels in deze periode zijn geëvolueerd van noodhulpvoorzieningen naar inschakelingsvoorzieningen.

Er zijn meerdere voordelen aan de opvang in hotels. De gehuisveste personen kunnen hun zelfvertrouwen herwinnen, werken aan hun kwetsbaarheden, krijgen een eigen plek, krijgen hun sociale rechten terug en kunnen zoeken naar permanente huisvesting. Deze zaken worden gemakkelijker als een OCMW partner is in het project, merkt Bruss'help op.

De opvang in hotels is door een lagere financiële bijdrage ook laagdrempelig en zorgt dat mensen met uiteenlopende profielen opgevangen kunnen worden, zoals gevangenisverlaters, mensen met verslavingen, mensen met mentale problemen of mensen zonder verblijfsvergunning.

"De lessen die geleerd werden van het werken met deze doelgroepen is nuttig voor de hele sector", zegt Bruss'help.

De coördinatoren van de hotelprojecten vragen meer financiële steun van de overheid voor de sociale begeleiding, want om deze projecten voort te kunnen zetten, moeten ze beschikken over hetzelfde budget als de erkende inschakelingscentra, klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni