Bruxelles Formation: meer lessen Nederlands én Frans

GDC
© brusselnieuws.be
10/12/2012
Bruxelles Formation kreeg het voorbije jaar 60 procent meer cursisten taal over de vloer dan in 2011. Nederlands blijft de populairste taal, maar vooral de interesse in Frans als tweede taal is sterk gestegen.

Bij Bruxelles Formation, dat beroepsopleidingen organiseert, volgden het afgelopen jaar 3.900 mensen taalles. Vorig jaar waren het nog 2.327 cursisten en het jaar voordien 1.605. Meer dan 90 procent van de cursisten was werkzoekend.

Nederlands blijft de populairste taal en zowel vorig jaar als dit jaar goed voor ongevoor 41 procent van de opleidingen. Maar vooral het Frans als tweede taal wint sterk aan cursisten. Vorig jaar was Frans nog goed voor 20 procent van de opleidingen, dit jaar was dat al 39 procent. "En dat zonder welke reclamecampagne dan ook", zegt woordvoerder François Robert.

"Het is een trend die zich zeer snel doorzet", legt hij uit. "Tot voor kort was er een groep in Brussel die er het nut niet van inzag Frans te leren. Maar de concurrentie op de arbeidsmarkt is in twee jaar tijd zo sterk geworden dat zelfs een handarbeider niet meer aan de bak komt als hij geen Frans spreekt. Als een werkgever keuze heeft tussen pakweg een Pool die Frans spreekt en een Albanees die dat niet kan, dan zal hij niet lang twijfelen."

Aanpassen
Bruxelles Formation gaat het aanbod daarom aanpassen aan de steeds diversere groep nieuwkomers in Brussel, die noch Frans noch Nederlands spreken. "We hebben nu bijvoorbeeld al cursussen die uitsluitend op mondelinge taalvaardigheid gericht zijn, en niet op schrijven."

De cursussen zijn sowieso vaak al niet in traditioneel klasverband, maar gericht op leren op de werkvloer. Werkzoekenden kunnen bijvoorbeeld stage lopen in een Nederlandstalig bedrijf om zo een taalbad te krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni