Cartoon Migranten afschrikken BRUZZ ACTUA 1659

| Cartoon Migranten afschrikken BRUZZ ACTUA 1659

BRUZZ-cartoonist Kim krijgt tweede plaats van Press Cartoon Belgium-jury

© BRUZZ
29/06/2020

BRUZZ-cartoonist Kim krijgt de tweede plaats op de Grote Press Cartoon Prijs Knokke-Heist. "Kim combineert in deze cartoon twee boodschappen en linkt ze aan de actualiteit," klinkt het bij de jury.

Voor deze éénentwintigste editie waren 28 cartoonisten genomineerd met 104 cartoons die in 2019 in de pers zijn gepubliceerd. De cartoon van Kim, die met de tweede prijs werd bekroond, verscheen op 24 april 2019 in het BRUZZ-magazine. De tekening verwijst naar de beslissing van de Federale Dienst voor Vreemdelingenzaken om in een aantal landen campagne te voeren om de lokale bevolking tegen te houden naar ons land te migreren. "Kim heeft daar een eenvoudige oplossing voor: toon hen het onmenselijke en racistische verleden van ons beleid met Leopold II als uithangbord," klinkt het bij de jury van de prijs.

"Kim combineert in deze cartoon twee boodschappen en linkt ze aan de actualiteit. Ten eerste het onmenselijke beleid van de Dienst voor Vreemdelingenzaken en ten tweede het latent racisme dat in onze samenleving aanwezig is, gesymboliseerd door het portret van Leopold II. Tweemaal schande voor het Belgisch beleid. En dat allemaal in één beeld."

Omwille van de coronacrisis en de bijhorende veiligheidsmaatregelen zal er dit jaar geen prijsuitreiking plaatsvinden. Er komt wel een tentoonstelling van het Cartoonfestival in Knokke-Heist, waarin onder meer de genomineerde cartoons van 2019 te zien zullen zijn. De tentoonstelling zal in openlucht plaatsvinden, gespreid over vier locaties op een wandel- en fietsroute.

De tentoonstelling loopt van1 juli tot 30 augustus en is open van 10 tot 18 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , kim , cartoonist

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni