BRUZZ en Amsterdamse AT5 gaan op zoek naar 'De Stad van de Toekomst'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 31 maart 2021

Hoe zien onze steden er in 2040 uit? Die vraag willen BRUZZ en de Amsterdamse stadszender AT5 beantwoorden vanaf 20 april beantwoorden. Journalisten van beide media trokken telkens een week door Amsterdam en Brussel, op zoek naar de lessen die de twee steden van elkaar kunnen leren. Ze deden dat door met bewoners, beleidsmakers en experts te spreken, maar ook met dromers die hun blik op de stad van 2040 richten.

Hoe zullen we ons in 2040 verplaatsen door de stad en welke plaats behoudt de auto nog? Waar moeten al die bijkomende bewoners wonen en hoe houden we een thuis in de stad betaalbaar? Wat zijn duurzame oplossingen voor ons stedelijk afval en het zwerfvuil in de straten? Hoe vermijd je dat de toeristenstroom zich ontpopt tot een overlastfenomeen dat hele buurten domineert? En last but not least: hoe moeten steden omgaan met de opmars van het Engels en tientallen andere talen die de steeds diversere bevolking meebrengt naar de stad?

Om een antwoord op al die vragen te vinden trokken BRUZZ-journalisten Margot Otten en Kris Hendrickx samen met hun AT5-collega Menko Arends een week door Amsterdam en Brussel. (lees verder onder de foto).

Samenwerking BRUZZ en AT5
© BRUZZ
| Menko Arends van de Amsterdamse stadszender AT5 en Margot Otten van BRUZZ gaan op zoek naar de stad van de toekomst

De journalisten spraken er met bewoners, beleidsmakers en experts, maar ook met dromers die hun blik op de stad van 2040 richten en brengen zo in kaart welke lessen beide steden van elkaar kunnen leren.

Robotboten en afvalstofzuigers

In een vijfdelige video- en artikelenreeks duiken we in de cruciale uitdagingen voor de stad van morgen. In de mobiliteitsaflevering zien we bijvoorbeeld een autonoom varende robotboot en rijden onze journalisten mee in de elektrische trapauto van een Brussels architect, die zelf voertuigen ontwerpt die toekomstproof zijn.

In de reportage over wonen trekken de journalisten onder meer naar Haven-Stad, de plek waar de Amsterdammers straks 70.000 nieuwe woningen bouwen, een schril contrast met het langzame, chaotisch maar organisch groeiende Brussel. (lees verder onder de foto)

20210331_Menko_Margot_Stad_van_de_toekomst_SVDT
© Luuk Koenen
| Menko Arends en Margot Otten in Amsterdam.

Afval, het thema waar de gemiddelde stadsbewoner zich misschien wel het meest aan ergert, blijkt in de twee steden een hele uitdaging. Vuiniszakken in de Brusselse straten of het uitgebreide ondergronds containernetwerk in de Nederlandse hoofdstad: geen van de twee systemen blijkt vandaag een wonderoplossing. Is een grote ondergrondse afvalstofzuiger dan een oplossing?

In de twee resterende afleveringen staan we ook nog stil bij meertaligheid en toerisme.

De Stad van de Toekomst BRUZZ: vanaf 20 april op BRUZZ en AT5 met een begeleidende artikelenreeks in het stadsmagazine van BRUZZ, op BRUZZ.be en op AT5.nl.

Deze productie kwam tot stand met steun van Journalismfund.eu.

Logo_journalismfund.eu
© Journalismfund.eu

Stad van de Toekomst

Steeds meer mensen gaan in de stad wonen, maar hoe ziet de toekomst van die steden eruit? Hoe gaan de steden om met cruciale uitdagingen rond mobiliteit, wonen, afval, toerisme en taal?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?