Buitenspeeldag in Brussel tegen besparingen in jeugdsector

© Lander Loeckx
| Vanaf 13 uur kunnen kinderen spelletjes spelen op het Europaplein, voor het station Brussel-Centraal. Jongeren kunnen er onder meer komen touwtrekken, hinkelen, kubben, tikkertje spelen of met de frisbee gooien.

In Brussel organiseren de jeugdbewegingen woensdagnamiddag een buitenspeeldag om de geplande besparingen in de jeugdsector aan te klagen. De actie kadert binnen de week van het VuurWerk, waarbij vakbonden en middenveldorganisaties een week lang actie voeren tegen het beleid van de nieuwe Vlaamse regering van Jan Jambon (N-VA).

De buitenspeeldag is een initiatief van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en wordt ondersteund door onder meer Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chiro Brussel, FOS Open Scouting, Globelink en De Ambrassade. Vanaf 13 uur organiseren ze verschillende spelletjes op het Europaplein, voor het station Brussel-Centraal. Jongeren kunnen er onder meer komen touwtrekken, hinkelen, kubben, tikkertje spelen of met de frisbee gooien.

'Contact opnemen met minister Dalle'

Volgens Emma De Backer, bondsvoorzitter van JNM, is het doel van de buitenspeeldag om 'jeugdwerk in de verf te zetten' en het belang ervan aan te tonen. Ze verwacht dat woensdag een vijftigtal kinderen en jongeren zullen afzakken naar het Europaplein om mee te spelen.

De besparingen van de nieuwe Vlaamse regering - waardoor jeugdbewegingen twee tot drie procent minder zouden krijgen - zijn volgens De Backer nefast. "Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel, maar die besparingen hebben wel degelijk een grote impact." Ze benadrukt voorts dat ook de vorige Vlaamse regering al een besparing in de jeugdsector doorvoerde.

De jeugdbewegingen hopen dat de Vlaamse regering afziet van de besparingen. "Ik weet dat dat niet simpel is, maar hier gaan wij het niet bij laten. Er komen nog andere acties", zegt De Backer. De bondsvoorzitter van JNM zegt ook contact te zullen opnemen met Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) om met hem in gesprek te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?