VRT-personeel wil met optocht maatschappelijke rol in de verf zetten

© PhotoNews
| De deelnemers wandelen om 15 uur via het Meiserplein, de Leuvensesteenweg, het Madouplein, Kruidtuin en de Pachecolaan naar het Martelaarsplein. Daar hopen ze rond 16u30 aan te komen.

Met de optocht van komende donderdag wil het personeel van de VRT geen politiek signaal geven, maar een positieve boodschap verspreiden aan de Vlaamse regering dat de openbare omroep een uitgebreide maatschappelijk belangrijke rol speelt. "Als de huidige, geplande besparingen worden doorgevoerd, kunnen we die maatschappelijke rol niet meer of moeilijker invullen", luidt het dinsdagmiddag bij IedereenVRT.

Voor de optocht van donderdag verwachten de initiatiefnemers een 500-tal deelnemers. Rond 14u30 wordt er verzameld aan het omroepgebouw aan de Reyerslaan. De deelnemers wandelen om 15 uur via het Meiserplein, de Leuvensesteenweg, het Madouplein, Kruidtuin en de Pachecolaan naar het Martelaarsplein. Daar hopen ze rond 16u30 aan te komen.

Op het plein en aan het kabinet van Jambon staan wellicht twee podia. Het programma krijgt stilaan vorm en wordt nog volop voorbereid. Op één podium ontvangt Marcel Vanthilt een aantal sprekers die komen uitleggen waarom de VRT een belangrijke rol speelt. Het gaat naar verluidt niet om politieke uitspraken. Op het andere podium staan vooral muziek- en entertainmentacts gepland. Onder meer Patrick Riguelle, Tom Helsen, Tom Dice en de ploeg van "Radio Gaga" hebben al toegezegd.

"Op de podia willen we op een positieve manier duidelijk maken wat de VRT allemaal doet. De VRT is meer dan een nieuwsdienst die aan kritische journalistiek doet. De openbare omroep doet nog veel meer: we verspreiden ook een culturele identiteit en brengen verbindende programma's. Bij de VRT krijgt fictie veel kans. Heel wat acteurs en muzikanten hebben hun eerste stappen bij de VRT gezet.

'Geen protestbeweging zijn'

Voorts brengen wij programma's die elders geen kans krijgen, zoals 'Taboe' en 'Radio Gaga'", luidt het dinsdag bij IedereenVRT, een organisatie van medewerkers van de openbare omroep die naar eigen zeggen losstaat van vakbonden en politiek.

"Al die soorten programma's worden betaald met belastinggeld. We willen geen protestbeweging zijn, maar duidelijk maken aan de Vlaamse regering dat we geschrokken zijn van de aangekondigde besparingen. We willen een positief signaal geven aan de regering dat die moet beseffen dat de VRT al die verschillende maatschappelijke rollen heeft en dat we die niet kunnen waarmaken als die besparingen worden doorgevoerd."

Het einde van het evenement is voorzien rond 18 uur. Op het Martelaarsplein wordt ook een grote delegatie van de culturele sector en van het middenveld verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?