Burgemeester Cerexhe niet opgezet met regenboogzebrapad

d53a3623-whatsappimage2023-05-13at143730.jpeg
© DVLKO
| Het nieuwe regenboogzebrapad aan Montgomery.
© DVLKO
| Het nieuwe regenboogzebrapad aan Montgomery.
Updated: 13-05-2023 - 14:42

Sint-Pieters-Woluwes burgemeester Benoît Cerexhe (Les Engagés) is niet opgezet met een zebrapad dat in zijn gemeente werd overschilderd met de regenboogkleuren door de gewestelijke diensten van Brussel Mobiliteit.

"Het is met verbazing dat ik gisteravond ontdekte dat er op mijn gemeente, aan het Montgomeryplein, een zebrapad met regenboogkleuren werd geschilderd", zegt Cerexhe vrijdag aan La Dernière Heure.

De burgemeester is notoir tegenstander van regenboogzebrapaden. In februari had hij ook al een voorstel van de PS voor een regenboogzebrapad in de gemeente afgeketst. "Een zebrapad moet geen drager van een boodschap zijn, maar wel de verkeersveiligheid waarborgen,” zei hij daarover toen aan BRUZZ.

De burgemeester hekelt vooral de manier waarop het gebeurde, en wijst daarbij naar minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). “Het is onaanvaardbaar dat het bestuur van het Gewest dingen oplegt die een burgemeester heeft geweigerd,” klinkt het.

Schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Helmut De Vos (CD&V) laat weten dat burgemeester Cerexhe uit eigen naam spreekt. "We hebben het er op het schepencollege niet over gehad, dit is louter zijn eigen mening."

'Niet inbinden op inclusiviteit'

Maar er worden naar aanleiding van de Brussels Pride elk jaar verschillende zebrapaden overschilderd met de regenboogkleuren, klinkt het op het kabinet van minister Van den Brandt.

In een tweet reageert de minister dan ook dat ze "niet zal inbinden op vlak van inclusiviteit in onze stad". "Iedereen is welkom, iedereen mag zichzelf zijn. Jaarlijks schilderen we een aantal zebrapaden in de regenboogkleuren, ter ere van de Pride. En dat gaan we blijven doen," aldus Van den Brandt.

"Het zebrapad bevindt zich op een regionale weg, dus dat is onze bevoegdheid," zegt ook haar woordoverder Pieterjan Desmet. "Ieder jaar worden er enkele in het centrum overschilderd, en op andere plaatsen. Dat varieert per jaar om het ook wat te verspreiden. We proberen ze op bekendere plekken te schilderen waar veel mensen passeren, zodat het zijn effect heeft. Dat het nu in zijn gemeente is, is toeval," aldus Desmet nog.

regenboogzebrapad montgomery 2023-05-13at143659.jpeg
© DVLKO
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?