Burgemeester Close pleit voor testen zonder afspraak en zonder voorschrift

© BRUZZ
| Brussels burgemeester Philippe Close (PS) wil dat testen op het coronavirus eenvoudiger wordt

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) gooit de knuppel in het hoenderhok: is het geen tijd om coronatests makkelijker te maken? Hij pleit voor een snelle uitbreiding van het aantal testcentra, maar ook dat burgers er terechtkunnen zonder afspraak en doktersvoorschrift.

Met een 'open test'-beleid solliciteert Close bij het (bevoegde) gewestelijke en federale niveau voor een aanpak zoals die in Zuid-Korea of Taiwan. Die Aziatische landen openden al in februari massaal testcentra, en maakten de coronatests beschikbaar, ook voor mensen zonder symptomen. Bovendien werden de contacten van ieder ziektegeval meteen getraceerd.

(Lees verder onder de tweet)

Om een coronatest terugbetaald te krijgen, is momenteel een doktersvoorschrift nodig. Maar bijna een op de drie Brusselaars heeft geen huisarts, waardoor het bemachtigen van een voorschrift niet gemakkelijk is.

Daarnaast zijn een aantal testcentra de voorbije weken opgedoekt, omdat er toen maar weinig mensen kwamen opdagen. Met een tweede golf in het vooruitzicht besliste minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) maandag om de testcapaciteit in Brussel te verdubbelen, weliswaar tegen september. Zo zouden meer mensen sneller geholpen kunnen worden, tot maximaal vijfduizend per dag. Close biedt in zijn tweet de medewerking van de vier stedelijke openbare ziekenhuizen aan.

Eerder berichtte BRUZZ al over de trage of chaotische procedures om zich te laten testen, in de momenteel compleet verzadigde testcentra. Het duurt bovendien meestal meer dan een paar dagen vooraleer mensen die getest zijn de resultaten te horen krijgen, zoals ook het geval is bij Marte, die woensdag bij BRUZZ getuigde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?