| De facade van de brasserie.

Burgemeester Emir Kir in de bres voor bouwovertreding

HD
© BRUZZ
30/09/2019

De Schaarbeekse brasserie La Couronne wil koste wat kost haar veranda behouden. Maar de veranda is niet vergund en moet volgens de gemeente begin oktober worden afgebroken. Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, trekt nu ook voor de brasserie ten strijde op sociale media: “Ik wil hen een hart onder de riem steken.” Tegenstanders vinden het vreemd dat een burgemeester bouwovertredingen verdedigt.

Sinds mensenheugenis heeft La Couronne al haar grote zwarte veranda. En sinds mensenheugenis is dit een bouwovertreding. Vorige week dinsdag besloten de eigenaars, uit angst voor de aanstaande afbraak, een oproep te doen op sociale media: “We moeten ons mobiliseren,” staat te lezen in hun Facebookpost, “de veranda bestaat al sinds 1930. De gemeente Schaarbeek wil dat de veranda weg is begin oktober.”

Een emotionele oproep, die bij burgemeester Emir Kir (PS) in vruchtbare grond viel: “Ik heb de veranda altijd als een deel van het Brusselse patrimonium gezien,” zegt Kir aan BRUZZ. “Ik kom er al twintig jaar, en ik vind het spijtig om te zien dat een plaats die generaties Brusselaars heeft ontvangen, riskeert te verdwijnen.”

FBpostLacouronne

Openbare weg

Schaarbeekse schepen van Stedenbouw Frédéric Nimal (Défi) nuanceert de slachtofferrol van de eigenaars. In La Capitale maakt hij duidelijk dat de eigenaars nooit een vergunning hebben ontvangen, niet bij de gemeente, noch bij het Gewest. De veranda staat namelijk niet enkel op privé-eigendom maar neemt ook een stuk van het voetpad in.

Niet alleen is er nooit een vergunning geweest, maar toen de brasserie door een brand in 2017 deels verwoest was, hebben de eigenaars de verboden veranda toch gereconstrueerd. Volgens een Facebookpost deden ze dat na waarschuwingen van de gemeente Schaarbeek, in het geheim. Bovendien zou de veranda een art déco gevel verbergen.

Kir is zich bewust van de kritieken, maar hoopt op een onderlinge overeenkomst. “Ik begrijp mensen die zeggen dat het gebouw op openbare grond staat, maar dat is ondertussen al bijna honderd jaar zo. Ik ben er zeker van dat ze onderling tot een oplossing kunnen komen.”

Maar niet iedereen bekijkt de zaak op dezelfde manier. "Kir verdedigt bouwovertredingen in Schaarbeek", vat Rachid Zegzaoui van de populaire blog St. Josse News de kwestie samen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , bouwvergunning , Emir Kir , Brasserie La Couronne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni