Simulatie van het Eurostadion

Ghelamco krijgt definitief geen vergunning voor Eurostadion

© Belga - BRUZZ
05/09/2019

De raad voor vergunningsbetwistingen (RVB) heeft het beroep afgewezen dat Ghelamco had ingesteld tegen de geweigerde omgevingsvergunning voor het Eurostadion op parking C van de Heizel. Of Ghelamco nu ook de erfpacht op parking C aan de Stad Brussel gaat teruggeven, is nog onduidelijk.

Het Eurostadion moest een nieuw voetbalstadion worden waar wedstrijden van het EK voetbal in 2020 gehouden zouden worden. De nieuwe voetbaltempel zou er komen op parking C van de Heizel. Die grond is eigendom van de stad Brussel - een van de trekkers in het dossier - maar ligt in de Vlaamse gemeente Grimbergen.

Voor het bekomen van een omgevingsvergunning was projectontwikkelaar Ghelamco aangewezen op de Vlaamse overheid. Na negatieve adviezen besliste de Vlaamse regering op 30 januari van vorig jaar om de vergunning te weigeren. De geplande vloeroppervlakte van het project zou de limiet overschrijden van wat volgens de ruimtelijke plannen is toegestaan en het project zou ook voor mobiliteitsproblemen zorgen.

Ghelamco vocht die weigeringsbeslissing aan, maar krijgt geen gelijk. De RVB oordeelde dat het oordeel van de Vlaamse regering "niet kennelijk onredelijk" is. Tegen het arrest van de RvB is nog cassatieberoep mogelijk bij de Raad van State. Die controleert dan of het arrest juridisch en wettelijk correct is.

Erfpacht

Eerder liet Ghelamco al weten dat het de erfpacht op de parking niet wil teruggeven aan de Stad Brussel, die eigenaar is van de grond. De Stad Brussel is daarop in maart 2019 naar de rechter gestapt. Of Ghelamco na deze beslissing de gronden wel zal teruggeven, lijkt voorlopig weinig waarschijnlijk.

In een reactie zegt Ghelamco immers dat een stadion op parking C mogelijk blijft. "We onderzoeken verder dit arrest met onze juridische raadgevers maar een eerste lectuur duidt erop dat het arrest geen afbreuk doet aan een stadion in de lijn met de open oproep die de stad Brussel uitschreef. Na kennisname van het vergunningsbesluit van de minister, heeft Ghelamco trouwens al in 2018 aan de stad Brussel een plan in de zin van het arrest voorgelegd", zegt het bedrijf in een mededeling.

Voor de Stad Brussel is het project echter afgelopen. "We beschouwen het project als dood en begraven", zegt schepen voor sport Benoit Hellings (Ecolo) aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Sport , nationaal voetbalstadion , Eurostadion , belgische voetbalbond , Euro 2020

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni