| "De verouderde gevangenis van Vorst moet gerenoveerd worden", stelt Roberti.

Burgemeester Vorst tegen gevangenis Haren: 'Debat nodig over gevangeniswezen'

KVDP
© BRUZZ
25/03/2019

"Wat is je standpunt inzake het dossier van de megagevangenis in Haren?" Dat vroegen de verschillende groeperingen die tegen de bouw van de gevangenis van Haren protesteren aan de burgemeesters van de gemeentes waar zich nu gevangenissen bevinden. Voorlopig beantwoordde alleen de burgemeester van Vorst die oproep, en hij is tegen. "Hopelijk stelt de volgende federale regering het hele gevangeniswezen in vraag."

Met deze oproep hopen de tegenstanders van de gevangenis in Haren dat de burgemeesters van Sint-Gillis en Vorst, waar de drie Brusselse gevangenissen zijn, pleiten voor het behoud van die gevangenissen in hun gemeenten. Ook burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) werd om een duidelijk standpunt gevraagd.

Voorlopig ging alleen burgemeester van Vorst Stéphane Roberti (Ecolo) in op het verzoek. Hij is tegen de komst van de 'megagevangenis' in Haren. "Ik ben fel gekant tegen dat project, want door die megagevangenis is er geen debat meer mogelijk over het gevangeniswezen," zegt Roberti aan BRUZZ.

"Als OCMW-voorzitter heb ik gezien hoe vooral het armere deel van de bevolking in de gevangenis terechtkomt en daardoor ook niet verder wordt geholpen. Detentie biedt geen oplossing voor de veiligheidsproblematiek." Maar als de gevangenis in Haren er niet komt, moet die van Vorst, waar de leefomstandigheden erg slecht zijn, wel openblijven. "Die moet gerenoveerd worden," stelt Roberti.

De burgemeester van Vorst hoopt dat de verkiezingen in mei voor verandering zullen zorgen. "Hopelijk houdt de volgende federale regering de gevangenis van Haren nog tegen," zegt Roberti nog. "En hopelijk biedt de volgende regering ook ruimte om een debat te voeren over het gevangeniswezen."

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren , Samenleving , Nieuwe gevangenis Haren , Gevangenis Haren , haren , gevangenis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni