Honderdtal betogers verzamelt tegen 'giftige gevangenis' in Haren

© PhotoNews
| Het proces tegen de bouw van de gevangenis in Haren is al een tijdje aan de gang (archiefbeeld).

Iets minder dan honderd mensen verzamelden zaterdag voor het treinstation van Schaarbeek om er te betogen tegen de bouw van een grote gevangenis in Haren. Van daaruit gaan de manifestanten te voet naar de Keelbeeksite, waar een gebouw voor 1.200 cellen moet komen. "Dit project is op meerdere vlakken giftig."

Een bonte verzameling van bezorgde buurtbewoners, burgers en milieuactivisten zakte zaterdagvoormiddag af naar Schaarbeek. Met spandoeken en toespraken hekelden ze de Brusselse plannen om op de Keelbeeksite een gevangenis voor 1.190 gedetineerden te bouwen.

Biodiversiteit van Keelbeeksite

"Zo'n megalomaan project is schadelijk en wel op drie gebieden", verklaarde Jean-Baptiste Godinot namens burgerbeweging Haren Observatory. "Het budget voor justitie is nu al beperkt. Een extra gevangenis van deze grootte weegt zwaar op de middelen en dus op het Belgische gevangenisbeleid."

Nog volgens de betogers tasten de plannen het belangrijke biotoop die de Keelbeeksite is aan. "Ruim achttien hectare aan biodiversiteit is al in rook opgegaan. Dat is toxisch voor het ecologische aspect", riep Godinot door de microfoon.

Uurtje wandelen

Hij hekelde ook het gebrek aan overleg en de schending van de democratie. "Deze gevangenis wordt in alle obscuriteit gebouwd. De bouwheer (Cafasso, red.) versnelde de bouwplannen, terwijl de Raad van State zich nog buigt over de bouwvergunning. Dat is onaanvaardbaar."

Na de toespraken trokken de betogers onder politiebegeleiding naar de Keelbeeksite, waar ze na een uurtje wandelen moeten arriveren. Ook de komende dagen staan er nog diverse acties op het programma.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?