Negatief advies voor mega-gevangenis Haren

© cafasso
| De zogenaamde 'megagevangenis' van Haren komt er misschien niet. De Raad van State geeft een negatief advies.

De auditeur van de Raad van State heeft een negatief advies gegeven voor de mega-gevangenis van Haren. Dat melden vrijdag verenigingen die gekant zijn tegen het project. De stedenbouwkundige en de milieuvergunning toegekend aan Cafasso, het consortium verantwoordelijk voor de financiering, bouw en het beheer, zou geannuleerd worden.

"De tegenstanders van de gevangenis hebben tot nu toe geweigerd te communiceren over het advies dat de auditeur enkele weken geleden gaf omdat ze vonden dat terughoudendheid nodig is voor het voeren van het debat," zeggen de verenigingen vrijdag.

"We stellen echter vast dat de tegenpartij onze terughoudendheid gebruikt om de principes van de democratie met voeten te treden en de gevangenis in Haren voor te stellen alsof die er al is. Daarom hebben we besloten over het dossier te communiceren."

De gevangenis is een van de sluitstukken van het gevangenisbeleid van minister van Justitie Koen Geens. De instelling moet plaats bieden aan 1.190 gedetineerden, verspreid over acht kleinere gebouwen, en moet de verouderde ­gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael vervangen. De bouw had eigenlijk al in het voorjaar van 2015 moeten beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?