Gevangenis in Haren zal 1 miljard euro kosten

© Regie der Gebouwen
| Simulatiebeeld van de gevangenis.

Het publiek-private partnerschap voor de bouw van de megagevangenis in Haren zal de staat gedurende 25 jaren 40,2 miljoen euro per jaar kosten. Dat stelt topman Laurent Vrijdaghs van de Regie der Gebouwen woensdag in de krant Le Soir.

Van die 40,2 miljoen euro zal de Regie der Gebouwen er 33,2 miljoen voor haar rekening nemen. De FOD Justitie zal de overige zeven miljoen euro inbrengen.

Deze zomer ondertekende de overheid een contract met het consortium Cafasso over de toekomstige gevangenis. Het consortium staat in voor het uittekenen van de plannen, de bouw, de financiering van de werkzaamheden en het onderhoud van het complex, legt Vrijdaghs uit.

De bouwwerkzaamheden starten in april volgend jaar. De megagevangenis, die plaats moet bieden aan 1.190 gedetineerden, moet tegen de lente van 2022 operationeel zijn.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?