Burgerbeweging vraagt aandacht voor Israëlische gijzelaars, maar ziet affiches overplakt

© BRUZZ
28/11/2023

Burgerbeweging ‘Bring them home now’ vraagt aandacht voor de Israëlische gijzelaars die al 50 dagen vastzitten in Gaza, nadat ze ontvoerd werden door Hamas. Dat doet het sinds afgelopen weekend via affiches in Brussel. Maar die blijken overplakt door posters van Amnesty International, die om een staakt-het-vuren vragen.

‘Bring them home now,’ staat te lezen op de affiches die de gezichten tonen van de Israëlische burgers die Hamas ongeveer twee maanden geleden ontvoerde tijdens een bloedige aanval. “We willen hiermee niet provoceren,” vertelt één van de leden van de vereniging aan BX1. “We plakken de posters dan ook enkel op vrije aanplakplaatsen en laten nog plaats over voor andere affiches.”

Het verbaast de initietiefnemers dan ook vast te stellen dat hun affiches enkele dagen later in Ukkel al overplakt zijn met posters van Amnesty International die een staakt-het-vuren vragen in Gaza. “Hun posters bedekken de gezichten van baby’s, kinderen, vrouwen en ouderen die al 50 dagen worden vastgehouden door de terroristen van Hamas. Terwijl onze boodschap toch aansluit bij die van Amnesty International?” klinkt het verontwaardigd.

Amnesty International distantieert zich van de overplakte affiches. Het zegt de affiches te hebben gedrukt, maar niet te hebben gevraagd om ze op die manier op te hangen. “Er zijn duizenden exemplaren van die affiches uitgedeeld. We hebben nooit gevraagd of gesuggereerd om de posters over de Israëlische gijzelaars te plakken,” laat de ngo weten via sociale media. “Wij vragen een staakt-het-vuren om er onder andere voor te zorgen dat de Israëlische gijzelaars kunnen vrijgelaten worden, iets dat we vanaf het begin hebben gedaan, samen met de betrokken families met wie we in contact staan.”

‘Bring them home’ juicht het standpunt van Amnesty International toe. “We kunnen hen enkel vragen om hun leden en sympathisanten aan te sporen om onze affiches niet meer te overplakken.” Dit soort acties zijn volgens de burgerbeweging namelijk geen alleenstaand feit. “Ook de Union des Etudiants Juifs de Belgique (UEJB) zag haar affiches al afgerukt op de campus van de ULB.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni