Burgercollectief in Sint-Joost fotografeert meer dan 100 wildparkeerders op 500 m²

ZM
© BRUZZ
07/12/2020

Vrijwilligers van het burgercollectief 1210/0, dat ijvert voor meer verkeersveiligheid in Sint-Joost-ten-Node, hebben een dossier opgesteld met foto’s van meer dan honderd foutgeparkeerde wagens op een oppervlakte van 500 vierkante meter. Die foto’s werden in minder dan een maand tijd gemaakt. Met het dossier wil 1210/0 aantonen dat wildparkeren in hun gemeente 'schering en inslag' is, en daarom eisen ze verandering.

“Parkeren op een stoep of op een zebrapad is niet louter ‘een slechte gewoonte’”, benadrukt het collectief. “Het zorgt voor heel concrete gevaarlijke situaties: voetgangers worden op de rijbaan gedwongen of moeten oversteken naast het zebrapad. Daardoor is het moeilijker aankomend verkeer te zien, zijn ze extra kwetsbaar en nog minder zichtbaar, zeker in deze donkere dagen.”

In een maand tijd konden vrijwilligers meer dan 100 wildparkeerders op camera vastleggen. Iets wat volgens het burgercollectief een bevestiging is van het probleem van wildparkeerders in Sint-Joost. Uit cijfers van de meest recente veiligheidsbarometer van de federale politie blijkt dat ‘hinderlijk parkeren’ voor de Sint-Joostenaar het grootste probleem qua veiligheid in de buurt is. Namelijk 70 procent geeft aan dat dit het veiligheidsgevoel sterk doet afnemen.

Vaak dezelfde foutparkeerders

Bovendien gaat het volgens het burgercollectief meestal ook over dezelfde kruispunten en stoepen waar foutparkeerders opgemerkt worden. Dat wijst volgens hen op een nood aan doelgerichte veranderingen van de infrastructuur in de gemeente. Ook gaat het blijkbaar vaak over dezelfde wagens, voegt Clara Vanmuysen van het burgercollectief nog toe. Daarom vraagt 1210/0 om een sterkere aanwezigheid van de fietspolitie om recidivisten tegen te gaan.

Het dossier van 1210/0 werd overgemaakt aan burgemeester Emir Kir (PS) en aan korpschef van de politiezone Brussel-Noord Frédérique Dauphin. “We beseffen dat de parkeerdruk hoog is, maar de veiligheid van zwakke weggebruikers moet absolute voorrang krijgen. Bijna 70 procent van de huishoudens in onze gemeente beschikt ten slotte niet over een wagen."

'Foutieve impressie van straffeloosheid'

Kir betreurt de actie van het burgercollectief, omdat het volgens hem de inspanningen van de gemeente teniet doet en het beeld creëert dat er een straffeloosheid heerst in Sint-Joost. “Uit de hoeveelheid verbalisaties die onze politiezone opstelt voor foutparkeren blijkt dat het wel degelijk wordt opgevolgd.”

“Toegankelijkheid van de voetpaden, kijk maar naar de Molenstraat waar we het voetpad verdubbeld hebben, en de veiligheid van voetgangers is altijd al onze prioriteit geweest.” De burgemeester voegt toe dat er bij iedere renovatie van straten en kruispunten steeds gedacht wordt aan de veiligheid. “We maken hier in Sint-Joost zelf onze afzetpaaltjes om wildparkeren tegen te gaan. Ook de aanwezigheid van politieagenten op de fiets zal nog versterkt worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , 1210/0 , foutparkeerders , Emir Kir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni