Burgerplatform: 'Eén voedselbedeling per dag doet onrust toenemen bij migranten'

© PhotoNews
| De situatie van de mensen die in het Maximiliaanpark verblijven, blijft precair en dat zorgt voor een verhoogde spanning.

De zenuwen blijven strak gespannen na een dodelijke steekpartij in de buurt van het Noordstation en het Maximiliaanpark, zegt het Burgerplatform voor de Vluchtelingen. Discussies zouden oplaaien nu hulporganisaties nog maar één keer per dag voedsel mogen bedelen. De politie sust. "We merken geen escalatie van geweld op."

Is de dodelijke steekpartij van afgelopen woensdag een geïsoleerd feit of een teken aan de wand? De politie van Brussel-Stad, die in het Maximiliaanpark patrouilleert, zegt in ieder geval geen escalatie van geweld te merken. 

"We zien geen grote stijging van het aantal incidenten," zegt woordvoerder Ilse Van de Keere. "Wij komen vooral tussen na klachten van buurtbewoners over overlast. Dat brengt spanning met zich mee. Maar van gewapende conflicten hebben wij geen weet." 

Extra patrouille

De zone Noord laat weten dat ook zij geen spiraal van geweld opmerken, wel grote spanningen in de wijk. "Daarom hebben we extra patrouilles ingezet in de wijken rond het Noordstation, ook 's nachts. Op die manier hebben we beter grip op de situatie," klinkt het.

De politie spreekt in voorzichtige termen. Het burgerplatform dat migranten in het park en in het station helpt, is minder voorzichtig. Het ziet een duidelijke link tussen de verhoogde politieaandacht en de spanningen.

Honger

"De politie van Brussel stuurt hen (de migranten, red.) naar het Noordstation, waar andere agenten hen naar het Maximiliaanpark terug sturen. Het gaat om driehonderd mensen. Natuurlijk zijn er spanningen," zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, dat migranten in het park bijstaat. 

"Het is er niet makkelijker op geworden nu we enkel maaltijden mogen uitdelen aan het einde van de dag," zegt Kassou. "Mensen hebben honger. En inderdaad, er zijn gevechten ontstaan tijdens die voedselbedeling. Als je zo veel volk op een kleine oppervlakte samenbrengt, brengt dat heibel met zich mee." 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?