Burgerplatform migranten zoekt leegstaande gebouwen voor zomeropvang

© BRUZZ
| "In en rond het Maximiliaanpark hebben we elke avond te maken met honderden alleenstaande mannen," zegt Mehdi Kassou van het Platform voor Overnachtingen.

Het Burgerplatform voor Overnachtingen zit met verschillende gemeentes rond de tafel om migranten op te vangen tijdens de zomermaanden. Veel van de gastgezinnen gaan dan op vakantie, waardoor er bedden wegvallen. Leegstaande publieke gebouwen moeten dat tekort aan slaapplekken opvangen.

Tijdens de zomermaanden vertrekken veel Brusselaars op vakantie. Zo ook de gastgezinnen die migranten huisvesten via het burgerplatform dat actief is rond het Maximiliaanpark en het Noordstation. Waar in juni gemiddeld 400 tot 450 personen een bed vonden bij burgers thuis, zijn dat er in de maand juli nog maar 200 tot 250. “Maandagnacht hadden we vijftig plaatsen te weinig,” zegt Medhi Kassou van het burgerplatform.

Daarom voert het collectief al sinds mei gesprekken met verschillende gemeentes in Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Die zetten mogelijk in juli en augustus de deuren van scholen en leegstaande gebouwen open. “We hebben een aantal ‘gastvrije gemeentes’ gecontacteerd om te zien of ze de daad bij het woord wilden voegen,” zegt Kassou. Die gemeentes werden eerder door Vluchtelingenwerk in het zonnetje gezet omdat ze één of meerdere projecten rond vluchtelingen hadden opgezet.

Rixensart pionier

De gemeente Rixensart neemt het voortouw en maakt van 5 juli tot 15 augustus een gedeelte van de gemeenteschool in Rosières beschikbaar voor de opvang van ongeveer 15 mensen. Ook in andere gemeentes wordt gezocht naar leegstaande gebouwen, telkens goed voor tussen de 4 en 25 personen, zegt Kassou.

De komende tijd wordt daarover meer duidelijk. Eerder werden tijdens vakanties al soortgelijke oplossingen gevonden, brengt Kassou in herinnering. Toen werden extra bedden via privépersonen gevonden, nu gaat het om publieke gebouwen.

Elke nacht nog 300 migranten in opvangcentrum

Ook slapen elke nacht nog ongeveer driehonderd migranten in het opvangcentrum in Haren, zegt Kassou. Daarnaast vangt daklozenopvang Samusocial nog altijd migranten op. In het centrum op de Poincarélaan zijn vaak nog plaatsen over, zegt woordvoerder Ann-Marie Robberecht.

“Dat zijn plaatsen voor vrouwen en gezinnen,” repliceert Kassou. “Terwijl we in het Noordstation en het Maximiliaanpark te maken hebben met honderden alleenstaande mannen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?