Bûûmplanters halen kaap Growfundingactie

© Buûmplanters.
© Buûmplanters.

De 'Bûûmplanters', die ijveren voor een groener Brussel, zochten en vonden via Growfunding het gevraagde geld, meldt het platform maandag. Daardoor kunnen alle donoren de komende tijd planten - speciaal voor hun tuin of terras - verwachten. Growfunding kijkt alweer vooruit: komende zaterdag kan je op hun nieuwe locatie in Anderlecht een voorproefje krijgen van de collecties van twee duurzame mode-initiatieven die geld zoeken.

Growfunding – dat van een project van hogeschool Odisee in juli 2016 uitgroeide tot een zelfstandige vzw - kreeg in januari een subsidie van 41.000 euro van de ministers Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (SP.A).

Verhuis en personeelsgroei
Dankzij die en andere subsidies kon het sociaal-innovatieve crowdfundinginitiatief twee nieuwe medewerkers in dienst nemen. Het personeelsbestand is daardoor uitgebreid van 1,3 naar 3 voltijdse krachten, laat algemeen directeur Frederik Lamote aan BRUZZ weten. Sinds 1 april is de vzw daarom verhuisd naar Biestebroek, een groot gebouwencomplex dat in handen is van de vzw Toestand.

“80 procent van de huidige Growfundingprojecten speelt zich af in Molenbeek. We willen ook initiatieven uit de rest van de stad aantrekken, en daar helpt de nieuwe locatie in Anderlecht ook bij”, zegt Lamote. “Onze nieuwe medewerkers hebben contacten in de bovenstad, en we willen ook meer initiatieven uit de tweede kroon aantrekken.”

Jijippeke en Brass’art
In de afgelopen maanden dongen negen initiatieven op de website van het platform naar de portemonnee van de lezers. Acht daarvan haalden het, slechts één niet – Lockdown, een kortfilm over racisme in Molenbeek. “De communicatie bij die campagne ontbrak van bij het begin volledig, en dan kunnen we ook niet veel meer doen”, zegt Lamote. De Bûûmplanters vroegen 10.000 euro maar zamelden uiteindelijk zelfs 12.375 euro in.

Dat het pop-upcafé Brass’art de nodige fondsen had weten binnen te rijven, wisten we al. Verder meldt Growfunding dat Chiro Jijippeke het nodige geld voor de inrichting van de nieuwe chirolokalen verzamelde, en muzikant Hussein Rassim genoeg heeft om zijn gedroomde cd over migratie te maken. Het Migranten Actie Front gaat vijf groepen samenwonende sans-papiers logistiek ondersteunen in hun strijd voor regularisatie.

Ook de database voor vrouwelijke experts Brussels Binder, de biosupermarkt Lokale in Linkebeek, en de verwerkingskeuken van de sociale bioboerderij Den Diepen Boomgaard in Grimbergen wisten het gevraagde geld in te zamelen. De actie rond plateosaurus Ben loopt nog twee weken, maar heeft ruim voor de deadline al 130 procent van het gevraagde bedrag opgeleverd.

Extra hulp voor campagnes
Door de personeelsuitbreiding zal Growfunding voor de stad waardevolle projecten voortaan ook meer kunnen helpen bij het bekendmaken van de crowdfundingscampagne, zegt Lamote.

“Zo organiseren we komend weekend bijvoorbeeld al een expo rond twee van onze huidige campagnes, die draaien om de productie van duurzame en maatschappelijk verantwoorde kledingcollecties." The Free Design Initiative is een gezamenlijk project van de Deense modeontwerpster Sia Rosenberg en de Afghaanse textielontwerpster Shamsia Ahmadi Nijat. De Togolese autodidact Tony Bland wil inspelen op de vraag van vrouwen met rondingen naar gepaste, mooie lingerie.

> Expo Elsewear, met fotoshoot, borduurworkshop en meet and greet met de ontwerpers. Zaterdag 13 mei, 14.00 > 20.00, Biestebroek, Veeweydestraat 102, Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Ex-daklozen kiezen voor cohousing
 • Filmregisseur Fien Troch in de schijnwerpers met Holly
 • Café Monk komt terug als Billie
 • Els Ampe en Jan Wostyn pleiten voor politieke vernieuwing
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • De fenomenale film van Luikse rapper Baloji
 • LOVERMAN probeert de liefde te doorgronden
 • Consolate vertelt eigen adoptieverhaal met haar theatervoorstelling
 • Danser Justine Theizen over haar dance battle 'All About Love'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement