Buurt klaagt nachtelijke werken aan tramsporen aan: 'Kinderen slapen nu bij grootouders'

TDN
© BRUZZ
03/11/2020
Ook in:
nl fr

Buurtbewoners van het Vredeplein in Evere beleefden de afgelopen week woelige nachten door werken aan de tramsporen. Na klachten uit de wijk en op vraag van burgemeester Ridouane Chahid (PS) belooft de MIVB het nachtlawaai voortaan tot een minimum te beperken.

Een nacht alsof er een oorlog aan de gang was, zo omschreef stand-upcomedian en buurtbewoner Erhan Demirci het lawaai dat door de wegenwerken aan het Vredeplein veroorzaakt werd. De MIVB maakt gebruik van de verlengde herfstvakantie om de tramsporen van lijnen 32 en 55 in de Edward Stuckensstraat te vervangen. Dat was dringend nodig.

In tussentijd wordt het tramverkeer vervangen door bussen. "Maar we willen de trams tegen 17 november, na de herfstvakantie dus, opnieuw kunnen inzetten", zegt MIVB-woordvoerster Françoise Ledune. "De handelaren uit de wijk hebben het tijdens de crisis al zwaar genoeg gehad. Daarom willen we de werken zo kort mogelijk houden en werkt de aannemer 's nachts door."

"Onze hysterische kinderen brachten we voor wat nachtrust naar Limburg"

buurtbewoner Erhan Demirci

Erhan Demirci met zijn twee zonen aan basisschool Champagnat aan de Helmetsesteenweg

Dat is dus niet naar de zin van een aantal buurtbewoners die van de slaap gehouden werden door slijpmachines, drilboren en hamers. "We zijn nochtans veel overlast en lawaai gewoon. We klagen niet snel. Maar dit sloeg alles. Onze hysterische kinderen hebben we voor enkele dagen naar de grootouders in Limburg gebracht om ze wat rust te gunnen", vertelt Demirci daarover. Hij nam contact op met het gemeentebestuur.

Burgemeester Chahid toonde begrip voor de boze reactie van de buurtbewoners, maar noemt de vervanging van de tramsporen "noodzakelijk en dringend". De werken werden volgens de Everse burgervader 's nachts gedaan om de duur ervan te beperken, zodat de handelaars niet nog meer economische schade ondervinden. Chahid nam op zijn beurt contact op met de MIVB, met resultaat.

Geen luide nachtwerken meer

Om de buurt te ontlasten zal de MIVB nog maar twee in plaats van de drie geplande nachten werken uitvoeren. Dat zal komend weekend gebeuren van vrijdag op zaterdag, en van zaterdag op zondag. "De aannemer beloofde ons om geen luide werken meer uit te voeren tijdens de nacht", aldus MIVB-woordvoerster Ledune. Er zal bijvoorbeeld een rubberen tapijt aangelegd worden die het geluid van de tram absorbeert.

Demirci had zelf alvast een ludieke protestactie in elkaar gebokst met enkele buurtbewoners. "Binnenkort zullen we een flyer in uw bus steken", richt hij zich tot burgemeester Chahid. "We kondigen daarop aan dat we een van de komende dagen veel lawaai en muziek zullen maken voor uw deur in het midden van de nacht. Zo bent u alvast op de hoogte."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Samenleving, erhan demirci, Ridouane Chahid, hinder MIVB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie