Schade aan een muur in de Pottengoedwijk in Kuregem nadat hier afval in brand werd gestoken. Geen alleenstaand geval, volgens buurtbewoners

| Schade aan een muur in de Pottengoedstraat in Kuregem donderdagochtend, nadat hier afval in brand werd gestoken. Geen alleenstaand geval, volgens buurtbewoners.

Buurt in Kuregem meerdere keren opgeschrikt door brandend afval

AB
© BRUZZ
13/10/2023

Bewoners in en rond de Pottengoedstraat in Kuregem voelen zich steeds minder veilig, zo getuigen ze aan BRUZZ. Deze week werd de wijk drie keer opgeschrikt door een nachtelijke afvalbrand. Sluikstorters steken opgestapelde rommel aan en dealers verkopen openlijk drugs.

Donderdagnacht was het opnieuw raak. Om 4 uur ‘s nachts stond An uit Kuregem naast haar bed. Ze was wakker geworden door het schelle geluid van sirenes. Toen ze uit het raam keek zag ze een grote hoop afval in brand staan, al voor de derde keer deze week.

Er wordt vaak afval gedumpt in Kuregem, zegt An. "Soms zie ik witte busjes die bouwafval dumpen, of ook chemisch afval of olie. Dat blijft liggen en dan leggen andere mensen er meer bij, zoals een koelkast, wc-pot of sofa. Midden in de nacht wordt die troep vervolgens in brand gestoken."

Ook Frederic Vergez, die sinds zes jaar in Kuregem woont, werd afgelopen vrijdag wakker met de geur van verbrand plastic. "Ik deed mijn raam open en zag een smeulende brand. Blijkbaar was ik er die nacht niet van wakker geworden. Ik heb daarna de brandweer gebeld die het vuur kwam blussen."

"Je gaat met een heel ongemakkelijk gevoel slapen"

An, buurtbewoonster Kuregem

Agressieve sfeer

Beide bewoners stellen vast dat de situatie met de week verergert. Niet alleen wordt afval in brand gestoken, er ook is geweld op straat, stelt Vergez vast. "Sinds september merk ik meer spanningen. Ik voel me niet altijd op mijn gemak, je moet echt uitkijken. Dat is voor mij de reden dat ik fiets. Ik zou 's avonds niet zomaar op straat lopen hier."

An woont vijftien jaar in de buurt en zegt dat de wijk al jarenlang wordt verwaarloosd. Vooral de laatste maanden neemt het aantal incidenten toe. "Ik zie drugsdealers en de straat ligt vol lachgaspatronen. Bij mijn bureau zijn al drie ramen ingeslagen. Het is een hele nare, agressieve context. Je gaat elke nacht met een heel ongemakkelijk gevoel slapen."

'Gemeente doet niets'

De gemeente is op de hoogte, maar doet niks, volgens An. "De schepen van Netheid kwam in augustus naar de wijk, maar die zei dat het probleem te groot is voor hem alleen. Hij zou terugkomen met de burgemeester, maar die heb ik hier nog niet gezien."

Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) kondigde onlangs een project aan rondom de verbetering van de veiligheid en de netheid in de buurt. Onder de titel ‘Herfstforum’ zou hij tijdens meerdere infoavonden samen met twee schepenen en de korpschef het gesprek met de buurt aangaan.

De eerste gelegenheid was afgelopen dinsdag, maar informatie daarover, zegt An, kwam niet tot bij haar. "Ik las het via de pers, vanuit de gemeente kwam er niets. Hetzelfde hoorde ik ook van andere hier. Niemand wist precies waar en hoe laat die avond plaatsvond."

'We deden meer dan ooit'

Burgemeester Fabrice Cumps (PS) erkent dat netheid en veiligheid belangrijke aandachtspunten zijn voor de gemeente en toevallig zijn het ook nog eens de thema's van het Herstforum. Volgens de burgemeester van Anderlecht zijn er flyers uitgedeeld. Bijkomende informatie en data over het Herfstforum staan op de website van de gemeente.

"We kunnen de vervuilers niet identificeren, we denken daarom aan een systeem van meerdere camera’s"

Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht

De burgemeester is op de hoogte van het probleem van sluikstorters die afval in brand steken. "We zoeken naar structurele oplossingen," zegt hij. "We kunnen de vervuilers niet identificeren, omdat ze meestal te voet komen. We denken daarom aan een systeem van meerdere camera’s, maar dat moet nog verder uitgewerkt worden met de schepen van Netheid."

Op vlak van veiligheid herinnert de burgemeester aan de inspanningen van de politie van de zone-Zuid (Sint-Gillis, Anderlecht en Vorst). "De afgelopen drie maanden zijn er meer dan 1.500 arrestaties uitgevoerd, 177 kilo drugs in beslag genomen - voornamelijk hasj en cocaïne - en 100.000 euro cash."

De resultaten gelden voor de hele zone, laat Cumps weten, maar vooral Anderlecht en Kuregem zijn een ‘hotspot' en verdienen extra aandacht. Het werk dat de politie afgelopen zomer leverde was, aldus Cumps, 'nooit eerder gezien'. Maar, volgens de burgemeester nog niet genoeg. Hij kondigt aan dat de politiezone het werk van afgelopen zomer in het najaar en de winter zal verderzetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Kuregem, vandalisme, Criminaliteit, onveiilgheid, verloedering, fabian cumps

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni