Buurtbemiddelingsdienst Evere draait op volle toeren

© Bart Dewaele
| Egregoros heeft in Evere pionierswerk verricht.

Wie last heeft van luidruchtige buren die bij dit warme weer tot in de vroege uurtjes liggen te keuvelen op hun terras, hoeft niet meteen de politie erbij te halen. Voor zulke problemen kan je ook beroep doen op de lokale conflictbemiddelingsdienst in de buurt die zestien uur per dag beschikbaar is.

Het is warm en dat nodigt uit tot een barbecue in de tuin en gezellig tafelen op het terras. Die leuke momenten lopen al eens uit, met als gevolg dat er wrevel ontstaat met de buren die willen slapen. Bij de politie krijgen ze deze dagen dan ook veel oproepen binnen van Brusselaars met klachten over geluidsoverlast.

‘Zachtaardige aanpak werkt’

Toch is de politie erbij halen niet de enige oplossing voor dit probleem. Elke Brusselse gemeente beschikt namelijk over een lokale conflictbemiddelingsdienst. Die bestaat uit teams van buurtbewoners en preventiewerkers die bij een aanvaring eerst proberen een dialoog op te starten tussen beide partijen.

“Onze aanpak wekt meestal meteen vertrouwen op bij de mensen. Dat is ongetwijfeld omdat wij een conflict proberen te ontmijnen op een iets zachtaardigere manier”, zegt Marc De Decker, directeur van Egregoros, ofwel de plaatselijke bemiddelingsdienst uit Evere aan Le Soir.

“Er zijn natuurlijk Brusselaars die vasthouden aan repressie en meteen de politie bellen. Maar die sturen op hun beurt dan weer een heleboel oproepen door naar ons.” Toch kan de bemiddelingsdienst niet altijd ingezet worden. "Als er bijvoorbeeld een gerechtelijk onderzoek loopt, dan komen wij niet meer tussenbeide”, aldus De Decker nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?