Buurtbewoners Manhattn's Burgers zijn walm van friet en aangebrand eten beu

Manhattn's Burger
© Facebook Manhattan's Burger
© Facebook Manhattan's Burger

Het is de tweede keer in minder dan twee maanden dat de buurtbewoners van restaurant Manhattn's Burgers in Elsene van zich laten horen. Na geluidsoverlast veroorzaakt door een generator blijkt de geur hoe langer hoe meer ondraaglijk.

Begin september is in Elsene een nieuw restaurant van de keten Manhattn's Burgers geopend. Het restaurant, op de kruising van de Boondaalsesteenweg en de Emile Banningstraat in Elsene, had toen voor opschudding gezorgd omdat een lawaaierige en vervuilende dieselgenerator illegaal op de stoep werd geplaatst tijdens onderhoudswerken in het pand. Die generator werd na herhaaldelijke klachten en op verzoek van de burgemeester verwijderd.

Maar daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan, zo blijkt maandagochtend in La Dernière Heure. Volgens buurtbewoners heeft het restaurant een aantal stedenbouwkundige ingrepen fout uitgevoerd. Het zou volgens hen onder meer om een schoorsteen gaan, aan de zijkant van het gebouw, waar niet alle nodige vergunningen voor werden afgeleverd.

Daarnaast klagen de bewoners ook over de sterke frietgeur die uit de keukens van het restaurant ontsnapt. "We kunnen onze ramen niet openen. De stank is ondraaglijk, het ruikt naar friet en vooral naar aangebrand eten. En dit iedere dag, van 's morgens tot 's avonds. Zelfs in de winter moeten we onze huizen kunnen luchten," zegt Florent Herlitz, een buurtbewoner in La Dernière Heure.

"Ze hebben deze pijp voor de afvoer van kookgeuren geïnstalleerd door in de gevel van mijn directe buurman te boren zonder zijn toestemming en zonder bouwvergunning. Er was ook geen toestemming om structurele werkzaamheden uit te voeren, zoals de installatie van een motor die de rook in de schoorsteen duwt, de plaatsing van camera's op straat, de installatie van een tent die de verkeersborden verbergt, enzovoort", aldus Herlitz. "Hoe is het mogelijk dat het restaurant zijn activiteiten kan voortzetten nadat er zoveel overtredingen zijn gepleegd?", klinkt het.

Daarom hebben de buurtbewoners besloten actie te ondernemen en de burgemeester via een petitie opnieuw aan de tand te voelen. In antwoord hierop verklaarde de gemeente dat de stedenbouwkundige problemen "in aanmerking zijn genomen door de controle-eenheid van de dienst stedenbouw". Een schriftelijke aanmaning zal binnenkort naar de restauranthouders worden gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?