Buurtcomité klaagt sluikstorten op en rond Liedtsplein aan

Een koepel van buurtcomités heeft woensdagavond in de Schaarbeekse gemeenteraad het sluikstorten op en rond het Liedtsplein aangeklaagd. Schepen van Openbare Netheid Sadik Köksal (LB) verdedigde zich door op te sommen wat de gemeente allemaal al doet aan sensibiliserings- en schoonmaakacties. "Op een bepaald moment moet je durven sanctioneren", reageerde gemeenteraadslid Bernadette Vriamont (SP.A).

Buurtcomités uit heel laag-Schaarbeek, die de hele buurt tussen het Koninginneplein en de Paviljoenstraat omvat, verenigden zich in het voorjaar om met meer slagkracht de samenlevingsproblemen aan te klagen bij het gemeentebestuur.

Het nieuwe 'monsterverbond' gaat door het leven als het Liedts-Lehoncomité. De groep is van plan om elke maand een burgerinterpellatie in te dienen, tot de gemeente haar inspanningen verhoogt. “Er zijn de drugsdealers, de problemen met sluikstorten en vuilnis op straat, het wildplassen, de mobiliteits- en veiligheidsproblemen", somde een betrokken burger na de vorige gemeenteraad in juni op aan BRUZZ.

Na een eerste interpellatie in juni over drugsoverlast kwam Pierre Martinot van het Liedts-Lehoncomité dit keer het sluikstorten en de dagelijkse enorme hoeveelheden vuilnis op en rond het Liedtsplein aanklagen. “Voor de inwoners maakt het niet uit of het Liedtsplein een gewestelijke of gemeentelijke bevoegdheid is. Ze zien gewoon elke dag al het vuil”, eindigde Martinot.

Daarmee was hij een mogelijke verdediging van het college voor. Het gewestelijke agentschap Net Brussel is immers bevoegd voor de schoonmaak van het Liedtsplein en de omliggende boulevards en lag daarover al herhaaldelijk met Schaarbeek in de clinch.

Bevoegd schepen Köksal erkende het probleem, maar zei inderdaad ook al direct te betreuren dat "de nieuwe ophaalkalender niet altijd door Net Brussel wordt gevolgd".

Geen medewerkers meer
De schepen benadrukte alle inspanningen die al gedaan worden. De gemeente doet veel aan preventie, zei hij, en heeft sinds 2011 ook een pedagogische cel die op scholen en buurtverenigingen informatie over recycleren en sorteren geeft. Al gaf hij in één adem toe dat die dienst geen medewerkers meer had en daardoor in 2016 niet actief was. Inmiddels zijn weer twee mensen opnieuw aangesteld, zei Köksal, en worden de samenwerkingen hervat. 

Hij haalde ook de bevolkingsgroei in de dichtbevolkte wijk aan, en de politie die de handen al meer dan vol heeft.

Taskforce
“Het vuilnis is er niet het enige probleem, ook de veiligheid blijft zorgen baren”, reageerde gemeenteraadslid Georges Verzin (MR). Hij eist een taskforce die in de komende drie maanden concrete oplossingen gaat voorstellen voor de problemen in de wijk rond het Liedtsplein.

“Er gebeurt duidelijk niet genoeg en wat er gebeurt, is niet efficiënt genoeg”, voegde gemeenteraadslid Bernadette Vriamont (SP.A) toe, eveneens vanuit de oppositie. “Ik kan me volledig achter het voorstel van collega Verzin scharen. Maar wij willen dat de gemeente ook meer gaat sanctioneren. Sensibiliseren en informeren is heel goed, maar mensen die de openbare ruimte als een sluikstort gebruiken moeten op een bepaald moment ook de gevolgen van hun acties ondervinden.”

Dat stelt ook het buurtcomité voor, en leverde haar dan ook applaus vanaf de publieksbanken op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?