| Buurthuis Tropicana in de Alhambrawijk

Buurthuis Tropicana in Alhambrawijk twee jaar langer open

TDN
© BRUZZ
05/11/2020

Goed nieuws voor de bewoners van de Alhambrawijk. De stad Brussel en het OCMW verlengden de conventie voor buurthuis Tropicana voor nog eens twee jaar.

De Alhambrawijk kreunt al jaren onder overlast door prostitutienetwerken, die ook drugsoverlast met zich meebrengen. Eén van die plaatsen waarin allerlei criminele activiteiten plaatsvonden, was café Tropicana. De beruchte bar, waar onder meer machinegeweren werden aangetroffen, ging begin 2017 opnieuw open. Niet als bar, maar wel als buurthuis en ontmoetingsplek.

Sindsdien organiseren de initiatiefnemers er tentoonstellingen, debatavonden, lezingen, tweedehandsbeurzen, concerten en buurtfeestjes. Welgekomen activiteiten voor de buurtbewoners die in schril contrast staan met de activiteiten in Taverne 54, waar de voormalige baas van café Tropicana een nieuw prostitutiecafé uitbaatte. Ook die bar is intussen dicht.

Lang contract

Aanvankelijk zou Tropicana slechts drie maanden openblijven, maar intussen bestaat het buurthuis in de Lakensestraat al bijna vier jaar. Vorige week gaven Brussel-Stad en het OCMW de toestemming om daar nog twee jaar aan toe te voegen tot eind 2022.

Drijvende krachten Karel Demeulemeester en Josef Terlaeken reageren tevreden. "Dit is positief nieuws in moeilijk tijden", klinkt het. "We zijn enorm blij om het experiment met ons open buurthuis voort te kunnen zetten. Dit lange contract biedt ook nieuwe kansen om constructief over de plek na te denken en erin te investeren."

De uitbaters geloven dat Tropicana in coronatijden nodig is. Nu de hogescholen dicht zijn, stelde het buurthuis zijn ruimte deze week beschikbaar als studio. "Mensen hebben nood aan een plek buitenshuis. Je kan bij ons je frietje komen opeten, even bezinnen of experimenteren. Wie dat wil, mag ons via Facebook contacteren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Buurthuis Tropicana

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni