De hardhouten banken zullen voorgoed verdwijnen.

Café Flamingo moet terras ’s nachts weghalen: ‘Zal overlast niet verhelpen’

Jaani De Koker
05/08/2023

De nieuwe houten banken van Café Flamingo bleken leuk vertoeven voor heel wat sekswerkers en druggebruikers na sluitingsuur. Enkele klachten van buurtbewoners later moet het café haar straatterras nu tijdens de nacht volledig ontruimen. Manager Ophélie de Lovinfosse betwijfelt of dat het probleem zal oplossen, “maar we zullen er wel gehoor aan geven.”

De eerste klacht bereikte Café Flamingo ongeveer twee dagen geleden, toen er een bericht van een buur uit de Koopliedenstraat in de mailbox zat . Die persoon klaagde over de geluidsoverlast die rondhangende druggebruikers en sekswerkers - een gekend probleem in de Alhambrawijk - veroorzaakten op het terras van Café Flamingo.

Ook Comité Alhambra kaartte het probleem al meermaals aan. De Lovinfosse begrijpt de bezorgdheden van de buurtbewoners. “Wij zijn ook slachtoffer van de overlast”, benadrukt ze. “We hebben dan ook onmiddellijk ons terras aan die kant van de gevel weggehaald.”

'Wij zijn ook slachtoffer van de overlast'

Ophélie de Lovinfosse, manager Café Flamingo

Een dag later stond plots ook de politie aan haar deur. “Heel vriendelijk wel”, benadrukt ze. Die wisten haar te vertellen dat de volledige stoep ’s nachts opgeruimd moest worden, er mogen namelijk enkel verwijderbare tafels en stoelen geplaatst worden op de meeste Brusselse terrassen.

Logistiek onmogelijk

Dat maakt volgens manager De Lovinfosse de zaak wel wat moeilijker. “Logistiek is dat niet haalbaar. Onze nieuwe houten banken zijn veel te zwaar om iedere avond te moeten verplaatsen.” Daarom is Café Flamingo nu op zoek naar een opslagruimte voor de banken. “We zullen ze niet meer gebruiken, en alles vervangen door wegneembare, kleine tafeltjes en stoelen”, zegt ze met pijn in het hart.

Stad Brussel

De verantwoordelijkheid wordt door de meeste partijen wel bij Stad Brussel gelegd. En ook de politie lijkt te begrijpen dat de banken en tafels niet het grote probleem zijn. “De politie wist mij te vertellen dat de overlast de laatste drie maanden weer enorm aan het toenemen is”, aldus de manager van Café Flamingo.

'Zolang Stad Brussel niet fatsoenlijk ingrijpt, zullen de problemen blijven aanhouden.'

Ophélie de Lovinfosse, manager Café Flamingo

Zelf denkt ze dat een nieuwe circulatieplan in de wijk daarmee te maken heeft. Zo werd de straat achter het café volledig autovrij gemaakt. “Sekswerkers komen dan automatisch terug naar het hoofdplein, waar meer passage is.” De nieuwe maatregelen die haar opgelegd worden, zullen volgens Ophélie de overlast niet verhelpen. “Zolang Stad Brussel niet fatsoenlijk ingrijpt, zullen de problemen blijven aanhouden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Café Flamingo , Overlast , Alhambrawijk , Comité Alhambra , Ophélie de Lovinfosse

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni