Catherine De Bolle nieuwe directeur van Europol

© PhotoNews

Commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle wordt in mei de nieuwe directeur van de Europese politiedienst Europol in Den Haag. Ze wordt er de eerste vrouwelijke baas.

De Bolle volgt de huidige Britse Europol-directeur Rob Wainwright op. Ze heeft een mandaat voor vier jaar. De Bolle wil innovatie hoog op de agenda zetten bij Europol.

"Europol moet aan de top staan van innovatie. Om cybercrime aan te pakken, informatie uit te wisselen, en georganiseerde misdaad en terrorisme te bestrijden," zei ze tijdens een hoorzitting met de Europese ministers van Binnenlandse Zaken in maart. "De strijd tegen misdaad en terrorisme kan niet worden losgemaakt van nieuwe technologie."

Ook de mensensmokkel met migranten - en dan vooral de onbegeleide minderjarigen - acht De Bolle erg belangrijk. "Europa moet haar verantwoordelijkheid opnemen," vindt ze. Concreet denkt ze aan een "speciaal uitgewerkt programma" binnen het centrum tegen mensensmokkel van Europol.

"We hebben een alarmsysteem nodig om een overzicht te krijgen van kinderen waarvan we niet weten waar ze zijn," zei ze.

Huidig woordvoerder van de federale politie Peter Dewaele volgt De Bolle naar Den Haag. Hij wordt er woordvoerder en adviseur communicatie. Tine Hollevoet, tot een paar jaar terug ook aan de slag als woordvoerster bij de federale politie, werkt vandaag eveneens bij Europol.

Europol telt zo'n 800 medewerkers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?