CD&V en N-VA willen verbod op CBD-winkels aan Brusselse scholen

© MD/BRUZZ
| Een CBD-winkel in de Steenstraat in Brussel.

Gemeenteraadsleden in de stad Brussel Bianca Debaets (CD&V) en Mathias Vanden Borre (N-VA) werken samen aan een motie die CBD-winkels in de buurt van scholen moet verbieden. Deze legale wietwinkels zouden zich niet binnen een straal van 500 meter afstand van scholen mogen bevinden, vinden de oppositieleden.

Momenteel zijn er in Brussel-Stad vijf CBD-shops die zich in de directe nabijheid van een school bevinden, geven Debaets en Vanden Borre mee. Deze wietwinkels zijn in België al enige tijd in opmars en verkopen legale wiet waarbij THC, het bestandsdeel dat voor de verslavende high zorgt, slechts minimaal aanwezig is.

Bovendien viel in België onlangs het vermoedelijk eerste dodelijke slachtoffer van de e-sigaret. Het ging om een Brusselse jongen die zijn "vape" vulde met CBD. Allemaal signalen die de twee gemeenteraadsleden verontrusten.

"In Leuven en Gent werkt men ook al aan een verbod voor dergelijke wietwinkels in een straal van 1 kilometer rond scholen. Uit controles bleek bijvoorbeeld immers dat één op de vijf in beslag genomen producten in Leuvense CBD-shops een te hoog THC-gehalte bevat. De precieze samenstelling van de producten blijft ook nog al te vaak onduidelijk", stelt Debaets.

Vandenborre vervolgt dat Brussel het goede voorbeeld moet geven. "Daarom willen we met deze motie bekomen dat die shops zich op minstens 500 meter van de dichtstbijzijnde school mogen vestigen. Nadien zullen we bekijken of we die maatregelen ook in een gewestelijk kader kunnen onderbrengen, zodat de 19 gemeenten op dezelfde lijn zitten."

BRUZZ maakte begin november nog een reportage over een CBD-shop pal aan de schoolpoort van Sint-Guido in Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?