CEO UZ Brussel klaagt inefficiënte bevoegdheidsverdeling in de zorg aan

Prof. dr. Marc Noppen (UZ Brussel)

Volgens Marc Noppen, de CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel, zijn de bevoegdheidsverdelingen in de zorg op gewestelijk en federaal niveau een hindernis tot efficiëntie, zo schrijft hij in een blogpost. De CEO ontving twee uitgebreide vragenlijsten van zowel de federale overheid als van een Vlaamse zorgkoepelorganisatie. "Wanneer maakt politiek eigenbelang plaats voor het belang van de zorg aan de patiënt?", aldus Noppen.

Met één dag verschil ontving de CEO twee uitgebreide bevragingen over de coronacrisis van de federale overheid en van een Vlaamse zorgkoepelorganisatie. In de vragenlijsten kruipt volgens Noppen heel wat werk. "Natuurlijk ben ik niet tegen een evaluatie om lessen te trekken, integendeel, dat moet je doen", aldus de topman. Maar "is het dan echt onmogelijk om zelfs dit te coördineren opdat we niet aan verschillende niveaus op verschillende manieren hetzelfde zouden moeten vertellen?".

De CEO klaagde eerder al de bevoegdheidsverdeling in de zorgsector aan en pleit voor één geïntegreerd beleid. "Als de coronacrisis daartoe al niet volstond, welke ramp moet er dan gebeuren en hoeveel menselijke slachtoffers moeten er vallen vooraleer het politiek eigenbelang plaats maakt voor het belang van de zorg aan de patiënt?", vraagt Noppen zich af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?