CEO UZ Brussel waarschuwt voor malafide praktijken en hacking

Prof. dr. Marc Noppen (UZ Brussel).

De zorgsector staat tijdens de coronacrisis onder zware druk. Naast al het werk in het ziekenhuis, vragen malafide tussenhandelaars en hack-aanvallen de aandacht, zegt UZ Brussel CEO Marc Noppen.

"Er is een schril contrast tussen de grote meerderheid van particulieren en bedrijven die allerlei schenkingen doen en mensen een hart onder de riem steken en de, gelukkig, kleinere groep van bedrijven die munt willen slaan uit deze crisisperiode. Dat geeft heel wat gemengde gevoelens", legt Noppen uit.

In de afgelopen dagen werden al verschillende voorbeelden aangehaald van leveranciers van beschermingsmateriaal zoals mondmaskers, brillen of schorten waarvan de prijs plots vertienvoudigt. De zorginstellingen worden in deze crisis gecontacteerd door invoerders, contacten en tussenpersonen die hen banden willen aansmeren met onbekende bedrijven in het buitenland, vaak China of India. "We hebben het zelf meegemaakt dat op het moment van de bestelling en de betaling van het voorschot de prijs plots verhoogd was. Toen hebben we uiteraard de zaak stopgezet. We hebben bedenkingen bij de maffiapraktijken waar we onze zorgsector en zelfs de overheid me geconfronteerd wordt", vertelt Noppen.

Fondsenwerving en hacking

In de golf van solidariteit ontstaan ook verschillende fondsenwervingen om deze crisisperiode te bekostigen. Noppen benadrukt dat elk ziekenhuis zijn eigen foundation heeft waarbij de gever 100 procent zeker is dat zijn of haar gift rechtstreeks naar het ziekenhuis gaat. De universitaire ziekenhuizen verzamelden zich onder de actie "ClapAndAct". "Na elke crisis ontstaan acties, vaak goedbedoeld en spontaan, maar we zien ook dat er nu commerciële bureaus acties opzetten om giften te krijgen van goedbedoelende mensen. Het is hen natuurlijk te doen om aan de gegevens van de mensen te raken", stelt Noppen.

Ten slotte merkt het UZ Brussel op dat er een verhoogde hack-activiteit plaatsvindt. Binnen het ziekenhuis herhalen ze de oproep dat medewerkers niet op links mogen drukken van onbekende afzenders en deze berichten meteen moeten verwijderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?