| Rijen voor het registratiecentrum aan het Pachecogebouw (archieffoto)

Chaos bij registratie van asielzoekers vrijdagochtend

© Belga
04/11/2022

Aan het Pachecogebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) verliep de registratie van asielzoekers vrijdagochtend vrij chaotisch. Er kwam wat duw- en trekwerk bij kijken, waardoor de deuren toe gingen om de veiligheid te bewaren. Dat bevestigt een woordvoerder van DVZ.

Zoals iedere ochtend werden de rijen in twee opgedeeld, met een voorrangsrij voor de kwetsbare mensen zoals families en niet-begeleide minderjarigen. In de tweede rij van de alleenstaande mannen was er onrust en ontstond duw- en trekwerk. Daardoor gingen de deuren meteen toe.

"Dit was noodzakelijk om de veiligheid van de kwetsbare verzoekers en ons personeel te waarborgen", vertelt Paulien Blondeel, woordvoerster van Dienst Vreemdelingenzaken. "Wij hebben er wel voor gezorgd dat alle families en minderjarigen binnen konden vandaag. Daarenboven zijn er nog een 60-tal mannen uitgenodigd deze namiddag, die gisteren niet binnen konden. In totaal hebben we dus weer een pak meer dan 200 personen geregistreerd, en hebben we onze volledige capaciteit benut", aldus Blondeel.

'Schuld van het beleid'

Eind augustus verhuisden de aanmeldingen van de verzoekers om internationale bescherming van het Klein Kasteeltje naar het Pachecogebouw. De situatie aan Klein Kasteeltje was toen onhoudbaar geworden en de politie moest toen meerdere keren tussenkomen. "De spanningen lopen opnieuw op, dit is exact hetzelfde scenario als aan Klein Kasteeltje vorig jaar. Doordat je niet iedereen de mogelijkheid geeft om asiel aan te vragen, creëer je spanning en onveiligheid. Dit is niet de schuld van de mensen in de rij. Dit is de schuld van het beleid", stelt Thomas Willekens van Vluchtelingen Vlaanderen op Twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , aanmeldcentrum asielzoekers , Asiel en Migratie , Pacheco

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni